2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Gyermekkorunk papírra vetett képkockái

2018. október 11. 10:50
Október 10-én nyitotta meg kapuit a finn grafikusművész Kari Piippo és fiatal alkotótársai különleges plakátkiállítása a Csikász Galériában.

Veszprém az idei évben csatlakozott először a Budapesten és néhány vidéki városban már 15 éve megrendezett Design héthez. Nagyon fontos ez a hét, mert mára kiderült, tudatosodott az, hogy a design nem egy csomagolás, nem valaminek a burkolata, hanem ennél sokkal több, a design egy filozófia, magatartás, szemlélet, életforma, amivel érdemes foglalkozni – mondta a megnyitóra érkezett vendégeknek Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A Design hét keretében a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Művészetek Háza Veszprém és Kari Piippo összefogásával egy egyedülálló kiállítást kapott a város, amely az esztétikum okozta mámor mellett időutazás-szerű élményt nyújtva sodorja vissza a látogatókat a gyermekkori emlékek világába.

Tardy-Molnár Annától, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudhattuk, hogy október a plakátművészet műfajának hónapja a MANK-nál: a múlt héten nyithatták meg Kari Piippo munkáinak összefoglaló tárlatát szentendrei galériájukban, amely egészen október 28-ig megtekinthető. A kiállítás mellett a fiatalok segítését kiemelt fontosságú missziójának tekintő MANK, Kari Piippo támogatásával rendezte meg workshopját Szigligeten, ahol a grafikusművész mentorként adta át gazdag életpályája során összegyűjtött tudását, tapasztalatát az ifjú alkotóknak. Piippo elmondta, hogy pár nap nagyon rövid idő ahhoz, hogy az ember teljes betekintést nyerjen a plakátok világába. A workshop során mentorként ötletet adott az elinduláshoz az úton, ahol maga az utazás az igazi cél és a jó eredmény csak egy plusz érték. A szigligeti alkotóműhely bőséges termést hozott, amelyet Kari Piippo munkáival kiegészülve egy különleges „mester-diák” kiállítás formájában láthatunk a Csikász Galériában.

Kari Piippo finn plakáttervező, grafikusművész. A Műszaki Főiskola grafikus designer szakán végzett Helsinkiben, 1967-ben, majd 1989-1997 között a helsinki Művészeti Akadémián tanított. A finnországi Mikkeliben él, ahol 1987-ben alapított stúdióját vezeti.

„A plakát nagyméretű, nyomdailag sokszorosított kültéri hirdetmény, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül.” Ha a plakát tényleg ilyen unalmas lenne, mint ahogy a hivatalos definíció leírja, akkor nem nagyon érdekelne bennünket és nem lennénk itt a mai napon – kezdte nyitóbeszédét Hegyeshalmi László.

Talán mindenkinek eszébe jutnak azok az idők, amikor művészi plakát csodák lepték el a városokat: megjelentek a régi piros telefonfülkéken, a poros faliújságokon, a fákat övező hirdető felületeken és a buszmegállók oldalain. Hova lett a plakátművészet az utcáról? Talán már nincsenek grafikusok, csak a fotóreklám alkotó Photoshop mesterek?
A galéria falait szemlélve megnyugodhatunk, hiszen a tehetséges alkotók művei között járva ismét találkozhatunk a szabad plakát grafika világának egy újraértelmezett, modern, ám értékes vonalával.

A Csikász Galéria szövevényes szobáit feltérképezve megakad a szemünk a színes, feltűnő poszter kreációkon, hiszen egy jó plakát megragadja tekintetünket, mélyebbre merülve viszont a vibráló színeken és mintákon túl meglátjuk az értelmet, a tartalmat, üzenetet, ami gondolkodásra késztet.

A kiállítás egy betekintés a művészek gyermekkori emlékeinek legmélyebb bugyraiba, miközben minden alkotás a látogatókban is nosztalgikus képkockákat idéz: a régi zongoraórák, a játéktároló dobozok, a plüss macik, a fájó szurik és az éjszakára résnyire nyitott ajtók is megjelennek motívumként.

Kari Piippo szerint a jó plakátot észrevesszük és megnézzük, de a legjobbakat meg is jegyezzük, ami igaz is lehet, hiszen erről a kiállításról csak emlékek és gondolatok sokaságával távozhatunk.

A tárlaton látható művek alkotói: Kari Piippo, Fónagy Dániel, Navratil Ferenc, Tom Boergonje, Vad Bence, Varga Zsófia és külön meglepetésként a Blank design: Lengyel Anna Polly és Csizmazia András.

A kiállítás megtekinthető november 10-ig, hétfőtől szombatig 10-17 óra között.

Sulyok Georgina
Bertalan Melinda

További cikkek

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Nemcsak a nagyobb veszprémi tereken helyezkednek ikonikus szobrok, műalkotások, hanem az eldugottabb utcákban, vagy éppen a társasházak árnyékban is belefuthatunk egy-egy különlegesebb emlékműbe. Mi most ezeket a kevésbé ismert alkotásokat kerestük fel és készítettünk egy listát belőlük. Tesztelje tudását, hogy hányról tudja megmondani, hol található pontosan?
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Létezik egy eldugott kegyhely Veszprémben, ahol a legenda szerint Szűz Máriával beszélgethetnek a hívők. A Rab Mária forrás története egy ártatlanul elítélt fiatal nőtől indult és a több évtizednyi feledés után az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi fényét.
Aki elbeszélgetne egy tündével is
Aki elbeszélgetne egy tündével is
A XX. század egyik, ha nem a legnagyobb kitalált eposzában nem csak mitikus lények és népek történetét ismerheti meg a regényolvasó, hanem önálló nyelveket is megtanulhat, amit mind-mind egy személy fantáziája szült meg. Egy veszprémi angoltanár most elkalauzol a tündék földjére és megszólalunk a tündék nyelvén is.
Elmarad a VeszprémFest
Elmarad a VeszprémFest
Jövőre viszont hét napos lesz, és három fellépőt már be is jelentettek.
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap