Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lehet saját tigrised, csak ne akard hazavinni!

2018. október 5. 12:00
A Másnaposok klasszikus jelenetében hőseink – ha szabad ezzel a képzavarral élnem – egy tigrissel néznek farkasszemet a lakásban. Jó dolog, ha az ember annyira szereti az állatokat, hogy mindenképp gondoskodni akar például egy nagymacskáról – és ezt ma már bármelyikünk megteheti. Csak ne a fürdőszobában!

Arról, hogy különleges állatokkal nem egyszerű foglalkozni, már írtunk a héten. Sokakat elkap a kezdeti lelkesedés, de sajnos az újdonsült gazdik jelentős része – mikor szembesül azzal, hogy a Magyarországon nem őshonos állatok puszta életben tartása mennyi energiát és odafigyelést igényel – így vagy úgy megszabadul „kedvencétől”. Jobb esetben továbbadja valakinek, aki megfelelő körülményeket tud biztosítani, rosszabb esetben szabadon engedi valami félreeső helyen, ami általában egyenlő a halálos ítélettel. Meg azzal, hogy Both Zoltánt kell riadóztatni a játszótéren kóborló aligátorteknősök miatt.

Azok, akiknek fontos, hogy egykor nagy lelkesedéssel beszerzett állatuk a könnyes búcsú után is életben maradjon, gyakran valamelyik állatkerthez fordulnak segítségért. Török László, a Veszprémi Zoo igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egy időben az ékszerteknősök miatt keresték meg sokan az intézményt. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a cuki kis teknősök nem maradnak örökké aprók: akár két tenyérnyi méretűre is megnőnek, ami gyakran váratlanul éri az állattartókat. A vadaspark ezért hat-hét éve egy külön akciót is indított az ékszerteknősök befogadására. Az eredmény sokkoló volt: több mint száz egyedet hagytak náluk.

„Belegondolni is rossz, mi történt volna, ha ezeket az állatokat egyszerűen szabadon engedik” – mondta az igazgató. Az ékszerteknősök esetében ugyanis épp ellenkező a probléma, mint Ákos agámájával, ami minden gondoskodás és odafigyelés ellenére is elpusztult. Az ékszerteknős invazív faj: egyedei életben maradnak, elszaporodnak és óriási kárt okoznak az őshonos állat- és növényvilágban – éppen ezért ma már sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik rájuk, mint anno, az állatkert akciója idején.

A budapesti Feneketlen-tavat elfoglalták az ékszerteknősök (fotó: Főkert)A budapesti Feneketlen-tavat elfoglalták az ékszerteknősök (fotó: Főkert)

A teknősök mellett a Veszprémi Zoo elsősorban madarakat és hüllőket vett át az elmúlt években, de csakis olyan fajokat, amelyeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. A tendencia egyébként pozitív Török László szerint: sokkal kevesebb extrém állatot szereznek be – és ebből következően adnak tovább – az emberek, mint a rendszerváltást követő kaotikus időszakban, amikor a fürdőkádban tartott oroszlán sem volt annyira elrugaszkodott gondolat.

Aki viszont mégis szeretne saját nagymacskát, elefántot vagy bármilyen nem őshonos állatot, annak valóban érdemes az állatkertet célba vennie: az örökbefogadást ugyanis pont erre találták ki. A befizetett összeggel – és itt már ezer forinttal is el lehet indulni! – a szívünknek kedves állat gondozásához járulhatunk hozzá, harmincezer forintért pedig a nevünket is elhelyezik a kifutónál és bérlettel is megajándékoz minket a zoo, hogy rendszeresen látogathassuk kedvencünket. És közben nem kell aggódnunk: a nevünkre vett állat a neki megfelelő körülmények között élhet, megkapja a gondoskodást, amire szüksége van.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. 2024. március 27. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.