Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Akik a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek

2018. szeptember 13. 11:30 // Forrás: Ecoport magazin
16 vidéki étterem, ugyanennyi világnézet és kreatív séf, egy küldetés. Ez a Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a Svét nevű étteremcsoportosulás, melynek célja, hogy bemutassa és erősítse a regionális magyar konyha értékeit.

Rendezvények és közösségi csoportosulás szülöttje a Svét. Olyan éttermeké, amelyik a regionális magyar gasztronómia és a minőségi magyar alapanyagok piacra jutásának segítését tűzte ki céljául.

„Közösen képviseljük a vidék gasztronómiáját, hasonló felfogású éttermekről van szó. Nem mi vagyunk az ország legjobb éttermei, de tartoznak hozzánk olyanok, akik ezt a címet már elnyerték” – mondja az étteremcsoportosulás elnöke, a korábban már az Ecoport magazin által is megszólaltatott kreatív séf, Ruprecht László, aki szerint jelenleg szűk az a vásárlói réteg, amely igényli az általuk képviselt megközelítést, de elindult egy pozitív folyamat, és egyre több ember nyitott arra, hogy laza, családias légkörben, különösebb protokoll nélkül, stílusosan fogyasszon el egy ebédet vagy vacsorát.

Év közben minden étterem a saját dolgával foglalkozik, de folyamatos kapcsolatban állnak egymással, sőt, évente néhány alkalommal jut idő arra is, hogy közösen menjenek el egy gasztrofesztiválra, vagy megrendezzék sajátjaikat. Két éve Veszprémben volt a „nagy Svét”, tavaly Mádon, idén pedig Egerben lesz a közös gasztrofesztivál. Az elnök elmondása szerint a balatonfüredi Baricska Csárdát és a veszprémi Gusto 13-at is soraiban tudó jelenlegi 16-os csapat nem teljes, ugyanis folyamatosan keresik a bevonható éttermeket és termelőket.

Néhány éve Veszprémben volt az éves nagy rendezvény, szeptemberben Eger városa ad otthont a SVÉT 10.0-nakNéhány éve Veszprémben volt az éves nagy rendezvény, szeptemberben Eger városa ad otthont a SVÉT 10.0-nak

A regionális gondolkodást elsőként (1992-ben) a balatonszemesi Kistücsök Étterem kezdte el Magyarországon, mely alapító tagja is a Svétnek. Csapody Balázs éttermét ma az ország egyik legjobbjának tartják, aminek kulcsa szerinte a megbízhatóságban, a stílusban és állandó minőségben rejlik. „Amit csak lehet, a környékről szerzünk be, helyi termelőkkel dolgozunk, és aminek szezonja van, azt tesszük fel az étlapra”– árulja el a titkot, amit már a többi Svét-tag is követ.

A 2010-ben nyíló, apátsági tulajdonban lévő pannonhalmiViator ennél egy kicsit mélyebbre megy a regionalitásban, ugyanis saját gyógynövénykerttel is rendelkezik, és csak és kizárólag a pannonhalmi borokkal foglalkozik. Takács Gábor étteremvezető szerint ez egy fajta védjeggyé is vált, és kifejezetten örül annak, hogy itthon egyre többen szeretnék elsajátítani a regionális gondolkodást.

Az Anyukám Mondta éttermet a Dudás testvérpár nyitotta Encsen. Szilárd és Szabolcs Olaszországot megjárva, és az ottani szemléletet átemelve tette az ország egyik legjobb éttermévé a Miskolc mellett található korábbi pizzázót. „Sikerünk egyik titka, hogy a lányom és feleségem is az étteremben dolgozik” – mondja a konyháért felelő Szabolcs. „Az étterem neve is azt tükrözi, amilyenek vagyunk: családiasak és barátságosak.”

Erhardt Zoltánék soproni étterme, az Erhardt Étterem szintén családi vállalkozás. Édesanyjával, édesapjával és feleségével üzemelteti a vendéglátóhelyet és a hozzá tartozó panziót. „Minden vasárnap van házi süti, amely szinte azonnal elfogy, ahogy kiposztoljuk Facebookra” – meséli. A Svétre jellemző konyhai felfogás itt is megmutatkozik, olyannyira, hogy idéntől már saját kovászolt bagettjük és kenyerük is van. A boroknál főleg a soproniakra helyezik a hangsúlyt: pincéjükben a Weninger pince által kifejezetten számukra készített kékfrankos is megtalálható.

Svéttermek és társaik:

Anyukám Mondta - Encs
Baricska Csárda - Balatonfüred
Brumbrum lényegében büfé - Eger
Első Mádi Borház - Mád
Erhardt Étterem – Sopron
Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád
Gusto 13 – Veszprém
IKON Étterem – Debrecen
Jankovich Kúria Hotel és Étterem – Rácalmás
Kistücsök Étterem – Balatonszemes
Macok Bisztró és Borbár – Eger
Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány
Manga utazó gasztroműhely – Ruprecht László
Nomád Hotel – Noszvaj
PalKonyha –Palkonya
Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc
Rosinante Étterem – Szigetmonostor
Viator Apátsági Étterem – Pannonhalma
Walter Vendéglő - Perbál

Fotó: Szinbád

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.