Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C

Trambulin: izom, egyensúly és állóképesség-fejlesztés egyszerre!

2018. augusztus 22. 11:51

Nemigen született még olyan gyermek a világon, aki néhány éves korától kezdve ne szeretne ugrálni. A játszótereken, óvodákban és játszóházakban hamar a trambulin válik a gyerekek egyik kedvenc játékává. Napjainkban nem véletlenül szerzi be a legtöbb szülő a lakásába vagy a családi házának kertjébe ezt a szórakoztató és hasznos eszközt. A trambulinon való ugrálás kétség kívül nagyon jó móka, ráadásul rengeteg pozitív élettani előnye van. Amennyiben az előírt életkor alatt nem alkalmazzuk – amikor a kisgyerekek csontjai még nem olyan erősek, hogy ellenálljanak a sokszor ismétlődő nyomásnak – egyáltalán nem jelent veszélyt a gyermekre. 5-6 éves kor fölött minél hamarabb kezd a gyerek trambulinozni, annál jobb. A legtöbb szülő meglepődik azon, hogy a rendszeres trambulinon való ugrálás milyen drámaian javítja gyermeke koordinációs készségét.

Nemcsak játékos és szórakoztató, de hasznos is!

Azt a legtöbb szülő azonnal észreveszi, hogy a trambulinozás nem igényel különösebb tanulást. A siker a gyermek számára így gyorsan és könnyen jön, a sikerélményt hamar elsajátíthatja. A trambulin kifejezetten jó hatással van a folyamatos sikerélmény növelésére, az önbizalom, illetve az önértékelés javítására. A szakemberek szerint a trambulin egyszerre fejleszti az egyensúlyérzéket, az izmokat és az állóképességet. A trambulinban mindenekelőtt az a jó, hogy ha egy gyerek elkezd az eszközön ugrálni, szinte le sem lehet róla szedni. A gyermek számára egy kifejezetten könnyű játéknak tűnik, ám közben az ismételt mozgás jelentős készségfejlesztéssel jár. A megfelelő szintű egyensúlyérzékre pedig nagy szükség van sok más területen is, többek között a biciklizés során is, ami köztudottan a gyerekek másik kedvenc szórakozása.

Íme a trambulin néhány kevésbé ismert pozitív hatása!

Az eszközről készült tanulmányok mindegyike utal arra, hogy a trambulin fejleszti az egyensúlyérzéket, segíti a mozgáskoordinációt és erősíti a fizikai állóképességet. A gyermekes szülők közül ellenben kevesen vannak tisztában azokkal a kevésbé ismert tulajdonságokkal, melyek szintén jótékony hatást gyakorolnak a gyermekünkre. Íme ezekből néhány!

Légzéstechnika

Mivel a folyamatos és ritmikusan ismétlődő ugrálás minden izmot megmozgat, ez természetesen a rekeszizmokat sem hagyja érintetlenül. A trambulin használata közben a rekeszizom összehúzódás és elernyedése intenzívebb lesz a gyereknél, ily módon az eszköz segít gyermekünk számára a helyes légzéstechnika elsajátításában, ami értelemszerűen az egész szervezet oxigénellátását is javítja.

Immunrendszer-erősítés

A trambulinon történő folyamatos ugrálás stimulálja a belső szervek működését, így nem utolsó sorban a nyirokrendszer aktivitását is. A folyamatnak köszönhetően a sejtekből kipréselődik a méreganyag és szabad utat kap befele a hasznos tápanyag. A ritmikus ugrásának köszönhetően javul a gyermek szervezetének oxigénellátása, ami pedig növeli az endorfin nevű hangulatjavító hormon termelését. Arról nem is beszélve, hogy amikor a trambulinon ugrálunk, az egyensúly megtartása érdekében testünk jobb és baloldalának egyenletesen kell mozognia. A szinkronizált mozgást az agy munkája teszi lehetővé, mindkét agyfélteke igénybevételével.

Nem csak gyerekeknek!

A trambulint gyakran használják a különleges figyelmet igénylő gyerekek fejlesztési programjaiban, valamint a felnőttek mozgásterápiájában. Nemcsak az egyensúly érzéket és a ritmusérzéket fejleszti, de az izmok mellett az időzítés is. Nem véletlenül alkalmazzák felkészülésük során a sportolók is a hasznos eszközt, a korcsolyázók mellett gyakran tornászok, sőt még búvárok is beiktatják a trambulint az edzéstervükbe.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.