Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Te időt spórolsz, Steam Man kivasal

2018. július 27. 7:00
Énekes Tamásnak munkahelyi beosztásából és a dress code-ból fakadóan nem idegen a vasalás, így aztán idén nyáron létrehozta háztól házig vasalással foglalkozó, Steam Man névre keresztelt magánvállalkozását. Az elfoglalt, folyamatosan időhiányban szenvedő háziasszonyok pedig éljenezve kiáltottak fel.

Rendben, utóbbi talán kis költői túlzás, hiszen fiatal vállalkozásról van szó és Tamás szerint még szokni kell a gondolatot az embereknek, hogy valaki vasal helyettük, mindenesetre jól ráérzett arra a piaci résre, amire Veszprémben építeni lehet.

„Mindenki folyamatosan rohan, a 24 óra sem elég arra, hogy mindent elvégezzünk. A házimunka többi részét még csak-csak megoldjuk, a vasalás viszont az a tevékenység, amire a legkevésbé szeretünk időt áldozni, húzzuk-halasztjuk, míg végül rendre elmarad. Akinek gyereke, vállalkozása van vagy egész egyszerűen csak éli a mindennapjait és dolgozik, annak egy idő után nem lesz türelme órákat állni a vasalódeszka mellett és tökéletesen eltüntetni minden ráncot” – vélekedik Tamás. Így aztán marad a bevált trükk: teregetésnél jól megrázzuk a ruhát, kicsit végigsimítunk rajta, a többi gyűrődés pedig már kisimul rajtunk viseléskor.

Énekes Tamás, alias Steam ManÉnekes Tamás, alias Steam Man

Éppen ezért gondolta úgy, hogy jó ötlet lehet a háztól házig menő vasalás, amikor párjával, Borival magánvállalkozáson törve a fejüket, kolléganőjük biztatására belevágott a tevékenységbe. Tapasztalata van bőven, s autodidakta módon is „képzi magát”: Korábban sokáig élt egyedül, eddigi munkahelyein pedig elvárt volt az elegáns viselet, így a hétvége részben az ingek vasalásával telt. A szerepek ma is hasonlóan oszlanak meg a háztartásukban: Bori felel a főzésért és a takarításért, Tamás pedig a vasalásért.

Mint mondja, őt kikapcsolja ez a tevékenység: közben lehet kicsit lazítani is, zenét hallgatni, és multinál, logisztikai területen végzett főállásához képest kicsit mást ad a vállalkozás. No és kétségtelenül kellemes érzéssel tudja eltölteni az embert a segítségnyújtás meg a jól végzett munka eredménye is. „Mindig jó látni, amikor az a nagy adag gyűrött ruha, amit kapunk, a vasalás után szépen, simán, rendezetten, illatosan sorakozik.”

Elég jó ajánlatnak tűnik tehát a dolog: ő vasal, neked pedig egy teherrel kevesebb van a válladon, és a felszabadult időt azzal töltheted, amivel szeretnéd.

Egy ránc se maradEgy ránc se marad

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? A vasalás megrendelhető e-mailben, telefonon vagy a honlapjukon keresztül is, majd ezt követően Tamás, azaz Steam Man az előre egyeztetett időpontban elmegy a ruhákért, a helyszínen leméri őket, majd megegyezés szerint, szépen kivasalva és becsomagolva visszahozza őket a megbeszéltek szerint.

Fehérnemű és különösen kényes alkalmi ruhák (pl. kosztümök) kivételével babaruháktól kezdve a lakástextíliákig bármit kivasal, jelenleg pedig két opció közül választhatunk. Igényelhetünk rendszeres, kétheti szolgáltatást – ennek 990 Ft/kg az ára és egyszerre minimum 3 kg ruhát kell összegyűjtenünk, cserébe viszont nincs kiszállási díj és 48 órán belül visszakapjuk a holminkat –, vagy alkalmit: a minimum ruhamennyiség itt 4 kg, kilónként 1080 Ft-tal, illetve 330 Ft kiszállítási díjjal kell számolnunk, és ugyanúgy 48 óra a határidő.

Tamás számára nem a gyors profitszerzés a cél, annál sokkal fontosabbnak tartja a megbízhatóságot és a minőségi munkát. „Elvégre is ez egy bizalmi üzlet” – mondja. Emiatt expressz, 24 órás szolgáltatást egyelőre nem is vállal: mivel a vállalkozást szabadidejében végzi, megrendelés pedig van bőven, jelenleg a 2 nap a tartható, annál rövidebb idő már a minőség rovására menne. Ez az ügyfeleknek is megfelel, másrészt tényleg lehetetlen lenne kivitelezni az olykor 15 kg-os ruhacsomagok vasalását, amit egy-egy alkalommal megkap.

De Tamás a ruhákra garanciát is ad: ha valamit esetleg mégsem tudna kivasalni (akár a ruha sérülése, akár megfelelő eszköz hiányában), arról is ad visszajelzést. Egyébiránt ezzel nem igen akad gond: beszélgetésünk idején, prezentálva tudását, minden sztereotípiát és előítéletet megdöntve gyönyörűen ránctalanította a ruhákat.

Erre pedig kétségtelenül van igény: elmondása szerint előzetes elvárásaikkal szemben kevésbé saját korosztályuk, sokkal inkább a kisgyerekes anyukák, vállalkozók és apartmanozók veszik igénybe a szolgáltatást. „Szerencsére sok a pozitív visszhang, igyekszünk beszélgetni is a megrendelőkkel, van, aki tippeket is adott a vállalkozáshoz” – meséli.

Bori adja a kreatív ötleteket, Tamás vasalBori adja a kreatív ötleteket, Tamás vasal

Ami pedig a jövőt illeti, folyamatosan építgetik, szépítgetik a vállalkozást – a kreatív ötletekért, marketingért kifejezetten Bori felel. Idővel szeretnék az eszközparkot is bővíteni és akár egy kisebb, önálló helyet kibérelni az otthonuk mellett a vasaláshoz, de gondolkodnak azon is, hogy a szolgáltatást összekötik valamilyen minőségi termék kiszállításával, pl. pizza rendeléssel, amiért cserébe kedvezményt biztosítanának az ügyfeleknek. Annyi biztos, ötletből nincs hiány, nagyüzem helyett azonban továbbra is a személyességre, a lakossági igények kiszolgálására törekednek. Valahogy úgy, ahogy Neil Armstrong mondta a Holdra szálláskor: kis lépés ez egy embernek, de hatalmas időbeli ugrás a megrendelőnek.

Steam Man vasalás
8200, Veszprém Sorompó u. 16.
steammanvasalas@gmail.com
+3620/281-8029
https://www.facebook.com/steammanvasalashaztolhazig
www.steammanvasalas.hu

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.