Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új út a Koloska-völgybe / – avatás a Jókai-napokon –

2008. május 3. 12:46
A balatonfüredi Jókai-napok régi hagyománya, hogy a nagy mesemondó ünnepén Jókai bablevesfőző versenyt is rendeznek a város legkedveltebb kirándulóhelyén, a Koloska-völgyben. A kellemes kirándulóhelyre azonban tengelytörő út vezetett sokáig. Mától ez másképp van.
A Koloska-völgy már a múlt században is kirándulóhely volt, s jó idő esetén – aki tehette – kirándult egyet családjával. A körülmények ideálisak, hiszen több kisebb ösvény, utacska is ide vezet. Hosszú időn keresztül adott frissítő vizet a Koloska-forrás, majd az aszályos évek beköszöntével elnémult. Erre a sorsra jutott a szép tavacska is, s lassan az enyészet felé kezdett mutatni a kirándulóhely. Megjelentek a barbárok is, akik szinte mindent tönkretettek.

Igen fáradságos és hosszú munkával, lakossági és önkormányzati segítséggel azonban újra fénypontba került a völgy. Szinte minden megújult, a forrás is újra adja a vizet, s terület őrzése, védelme is nagyobb szerepet kapott.


A kirándulók kényelme és közlekedésének biztonsága érdekében ma felavatták azt a bitumenezett útszakaszt, mely a csárdától a völgy közepéig húzódik, onnantól pedig elegyengetett murvás úton juthat be egészen a forrás előtti nagy térségig a kényelmesebb túrázó (az igazi kiránduló otthon hagyja a négykerekűjét, aztán vagy nyeregbe pattan, vagy bakancsot húz…).

Az új útszakaszt dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Horváth László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója avatta fel a délelőtt folyamán.

Zatkalik András
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.