2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Börtönszínházi előadás az Agórában

  • kult
  • 2018.07.28
    12:30
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottakból álló amatőr Bakony Színjátszó Csoport lépett sznípadra pénteken az Agórában.

A változó tagokból álló színtársulat korábban többször lépett már fel külső helyszínen, mindannyiszor jótékonysági céllal.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Országos Börtönszínházi Találkozót, melynek regionális fordulóját megnyerte a veszprémi csoport, így részt vehetnek 2018. augusztus 17-én Budapesten, a József Attila Színházban megrendezendő országos döntőn.

Veszprémben a nagyközönség egyetlen előadáson, július 27-én, pénteken tekinthette meg Nóti Károly: A cég arája (1928) című egyfelvonásos bohózatát az AGÓRA Veszprém Városi Művelődési Központban. A helyszínen kihelyezett gyűjtőládákba adományokat fogadott a büntetés-végrehajtási intézet, melynek teljes összegét a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztály „Emberkék” Alapítvány javára ajánlották fel.

A darab érdekessége, hogy a történetet napjainkra aktualizálva, a fogvatartottak által készített modern díszletek közé állította színpadra az intézet egyik dolgozója, Deribó János Csaba, aki szabadidejében maga is egy amatőr színtársulatot vezet.

A darabról

Weiszné, a közismert házasságközvetítő cég vezetője büszke arra, hogy irodája rendkívül sikeres és soha nem vall kudarcot - ha a felső tízezer közül bárkinek párkeresési problémája van, tudják, őt kell keresni. Ezzel tisztában van Téglás Elemér iparmágnás is, akinek komoly fejtörést okoz unokahúgának kiházasítása és a hozományvadászok távoltartása.



Kemény András és Barna Ferenc a Hard & Brown International Corp. társtulajdonosai már régóta ismerik Weisznét, aki tudja, hogy a két „úriember” feleséget keres. A kritériumaik egyszerűek: mindegy milyen, csak gazdag legyen, hogy cégüket a csődtől, őket pedig az adóhivataltól megmenthesse. Amikor aztán mindannyian Téglás úr budai villájába érkeznek, minden a feje tetejére áll: kiderül, hogy Barna szereti a sült libát, Keménynek rémálmai vannak a régi főnökéről, Téglásnak pedig van egy csúf húga…