2019. február 20., szerda
Álmos névnap

Megint kicsit könnyebb lett az élet a gyerekgyógyászaton

Kicsit, de annál értékesebb operációs eszközt adományozott a Bébi Mentő Alapítvány a kórház gyereksebészeti osztályának: az endoszkópos műszerparkot kiegészítő optika segítségével fájdalommentesebbé válhatnak a hasi műtétek.

A nagy értékű, több mint egymillió forintos műszert szerdán vehette át Mohay József sebészeti főorvos és Czinkotay Frigyes orvos igazgató az alapítványt képviselő Szabó Éva kuratóriumi elnöktől.

A főorvos asszony emlékeztetett: a Bébi Mentő a koraszülöttek mentése mellett a lakossági és cégek adó 1% és egyéb felajánlásoknak köszönhetően komoly segítséget nyújt a kórházi gyermekellátás fejlesztéséhez, illetve annak szinten tartásához – nemrég például a gyermekgyógyászatnak adományoztak egyszer használatos, a komfortérzetet növelő eszközöket. A támogatás mindig jól jön, hiszen használat közben minden műszer kopik, ráadásul a folyamatosan korszerűsödő technológiával is tartani kell a tempót, hogy minél jobb legyen az ellátás, az adományok pedig éppen abban segítenek, hogy ne kelljen ezekre a cserékre túl sok időt várni.

Mohay József, Szabó Éva, Czinkotay FrigyesMohay József, Szabó Éva, Czinkotay Frigyes

Ezt szolgálja a most átadott, a már meglévő endoszkopós műszerparkot kiegészítő endoszkópos optika is, mely lehetővé teszi, hogy az orvosok a hasüreg megnyitása nélkül is elvégezzenek olyan műtéteket, mint például a vakbél eltávolítása. A viszonylag pici, de annál hasznosabb műszer révén az egész hasüreget be lehet látni operáció közben: az optika olyan összeköttetést biztosít, amivel már képernyőn követhető és részletesebben látható az éppen operált területe, ami nagyban megkönnyíti az orvosok helyzetét is, másrészt lényegesen fájdalommentesebbé válik mind a műtét, mind a gyógyulás – magyarázta Mohay József.

A kimondottan gyerekek számára készült optika várhatóan több száz operáció elvégzését teszi majd egyszerűbbé.