Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C

Mire használhatom az utifűmaghéjat?

2018. július 8. 4:02
Az utifűmaghéj mostanában nagyon divatos, de szerencsére ez egy olyan fajta diéta őrület, amire azt lehet mondani, hogy jótékony hatással van a szervezetünkre.

Nagyon magas rosttartalmánál fogva számtalan pozitív hatása van, például egyes tápanyagok felszívódását mérsékli ez által már 2-3 teáskanálnyi utifűmaghéj csökkentheti a vér LDL koleszterin szintjét és javítja az LDL- és a HDL koleszterin arányát, amely nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. A szénhidrátok felszívódását lassítja így tudja csökkenteni az étkezések utáni vércukor szint emelkedést és a kismértékű vércukor ingadozás mind az egészséges szervezet számára mind egy cukorbeteg szervezetnek is előnyös. Gluténmentes diétában is nagyon jól használható, hiszen ebben az alacsonyabb rosttartalmú diétában az utifűmaghéjjal megemelhetjük a rostbevitelünket és nem utolsó sorban a kenyerek péksütemények állagát is javíthatjuk vele. A gyomor- és bélrendszerünkre is jótékony hatással van, rendezheti a székletet. Amit nagyon fontos megemlíteni, hogy a folyadékfogyasztásunkra is oda kell figyelni, ha rost dúsan étkezünk, ellenkező esetben szerezhetünk magunknak néhány kellemetlen napot, mivel folyadék hiányában a sok rost székrekedést okoz.

Minimum 2-2,5 liter folyadékot el kell fogyasztanunk, hogy a rost kellőképpen ki tudja fejteni jótékony hatásait. Az utifűmaghéj napi ajánlott mennyisége 2-3 teáskanálnyi. Most már be tudjuk szerezni minden nagyobb boltban az utifűmaghéjat vagy őrleményét és sokféleképpen használhatjuk, egyszerűen belekeverhetjük a joghurtba, müzlibe, smoothie-ba, zöldségkrémekbe, mártásokba vagy belesüthetjük a kenyerünkbe, péksüteményünkbe. Az interneten az utifűmaghéj receptre keresve nagyon sok egészséges és finom ételt lehet találni, úgyhogy illesszük be receptjeinkbe és váljon ez az alapanyag a konyhánk mindennapi részévé.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.