Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Másodfokon bontásra ítéltetett / Szerdán kezdik a "műveletet"

2008. május 2. 20:08
A Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal másodfokon meghozta ítéletét. Le kell bontani a Színházkert végében álló, amúgy félkész 56-os Rajk emlékművet. A szobrot a sorsáról való végleges döntésig ideiglenes telephelyen, biztonságos körülmények között, szakszerűen tárolják majd. A bontást szerdán kezdik meg a szakemberek.

Az önkormányzat egy évig tartó huza-vona után mondta ki, jelenlegi helyéről el kell szállítani a Rajk László által készített emlékművet. Az indokok között szerepelt, hogy a művész nem az eredetileg szerződésben vállalt anyagból, és nem a kivitelezési terveknek megfelelően készítette el az alkotást. Lindemann István, a veszprémi városépítészeti iroda vezetője akkor azt mondta, "nagyon egyszerű a szituáció", ugyanis az engedélytől eltérően kezdték meg az emlékmű alapozását és felépítését, amelynek "nyilvánvaló jogkövetkezménye" a kivitelezési munkálatok leállítása. Hozzátette: néhol méterekkel is eltértek az eredeti tervtől az alapozásnál. Továbbá az emlékműnek a műszaki dokumentáció szerint a saját anyagából csiszolt, matt felületűnek kellene lennie, ezzel szemben viszont az emlékművön "felületkezelt, matt lakkozású elemek jelentek meg".

 

Az emlékművet Rajk Lászlótól még az önkormányzati választások előtt, a korábbi városvezetés rendelte meg, vagyis nyerte el azt a művész egy közbeszerzési pályázaton. Az akkori látványtervek és a mai napon elénk táruló alkotás azért némiképp eltér egymástól. Művészeti megítélése persze szubjektív, az mindenesetre tény, hogy sokan szólaltak már fel a kompozíció ellen. Rajk László a mai napig értetlenül áll a döntés előtt, amelynek hátterében véleménye szerint politikai megfontolás állhat. Mint mondta, a jelenlegi emlékmű valóban eltér valamelyest az eredeti tervdokumentációban foglaltaktól, de az építkezés során minden eltérésről értesítették az önkormányzatot. Az elszállításról szóló határozat az elhúzódó tárgyalások ellenére megszületett, több mint fél évvel ezelőtt. Az új helyszínt is sikerült megtalálni, a vita új alapját az adta, hogy kinek is kellene finanszíroznia az elszállítás költségeit, a művésznek, avagy az önkormányzatnak. A bontási határozat most az alkotást kivitelező Köztigon Kft, többszöri fellebbezését követően vált jogerőssé. A helyi képviselő-testület döntésének értelmében a jelenleg a színházkertben álló emlékművet az elbontás után a Barátság Parkban állítják fel. Az elbontással és az átszállítással felmerülő költségeket pedig az alkotócsoportnak kell állnia.


 

A történethez hozzátartozik, hogy tavaly Brussznyai Árpád kivégzésének ötvenedik évfordulója alkalmából avatták fel a félbehagyott Rajk emlékműtől mintegy ötven méterre, a Megyeháztéren Melocco Miklós Brusznyai szobrát, melyet közadakozásból állíttatott a Védegylet Veszprémért Egyesület.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.