Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C

Milyen információkat kell látnom az élelmiszerek címkéin és mire tudom használni ezeket az adatokat?

2018. június 16. 3:00
Képezze magát igazi profi "címkeolvasóvá", hogy tényleg hasznosítani tudja az információkat, amelyek az élelmiszereken találhatók!

Az utóbbi években az új előírásoknál fogva egyre több és több adat jelenik meg a címkéken, ezzel jól összezavarva minket. Egy laikus szem nem biztos, hogy pontosan tudja első pillantásra,mi az ami hasznosítható a sok sor közül. Emiatt fontos, hogy megértsük a zacskók, dobozok hátulján álló tudnivalókat.

Fontos tudnunk, hogy teljesen más adatokat találhatunk egy előrecsomagolt és egy nem csomagolt élelmiszeren. Az előre csomagolt élelmiszerek több információt tartalmaznak, mint a nem csomagoltak. Legelőször fel kell tüntetni a termék nevét, amelynek utalnia kell a fizikai állapotára jellemzőjére, például: sós mogyoró, fagyasztott zöldborsó, puffasztott rizs.

Kötelező feltüntetni a tápérték jelölést, amely 100 g-ra vagy 100 ml-re nézve kell megadni. Ezen belül látnunk kell a zsírt - amelyből telített zsírsavak mennyiségét is meg kell adni -, a szénhidrátot - amelyből cukor mennyiségét külön fel kell tüntetni -, és a fehérje, só tartalmat. Látnunk kell még a címkén a nettó tömeget (amely a csomagolás nélküli tömeg), a lejárat dátumát, az összetevők listáját, az allergéneket (ezek általában vastagon szedett betűvel vannak írva), gyártó vagy forgalmazó nevét és elérhetőségeit, és egyes esetekben a származást. Nagyon fontos, hogy a vevő megtévesztésének elkerülése érdekében meg kell nevezni az imitátumokat a terméken, például: virsli műbélben, tejszínhab növényi zsiradékkal.

A nem előrecsomagolt élelmiszereknél a legfontosabb, amiről a vevőnek még a vásárlás előtt tájékoztatást kell kapni: az allergén információ. Ez történhet több formában, mint táblára kiírva, étlapon feltüntetve, vagy szóban kérhetünk tájékoztatást - az esetben látnunk kell egy táblát arról, hogy hogyan tehetjük ezt meg. Abban az esetben, ha a termék neve egyértelműen utal az allergén jelenlétére, akkor nem kötelező arról külön információt adni, például: tejes kifli. Ezeken kívül még felkell tüntetni az édesítőszert illetve egyes színezékeket - ha tartalmazza a termék. A nem csomagolt termékeknél még további tápanyag információkat is kaphatunk a boltban, cukrászdában, hentesnél, mert azt ismerniük kell az ott dolgozóknak. A nem csomagolt élelmiszerek közé tartoznak:

  • A boltban a vevő távollétében csomagolt termékek, mint a csomagolt sült csirke
  • A boltban kimért és ott a vevő kérésére csomagolt termékek, mint a felvágottak, sajtok
  • Csomagolás nélkül található áruk a boltban, mint a zsemle, kifli

Akkor hogyan is tudjuk a hasznunkra fordítani ezt a sok információt?

  • Megtalálhatjuk a magasabb rosttartalmú termékeket, igaz ezt csak ajánlott feltüntetni a címkén, de szerencsére a legtöbben már rajta van.
  • Hasonlítsuk össze a hasonló termékeket és válasszuk az alacsonyabb energiatartalmút.
  • Kereshetünk olyan termékeket, amelyek alacsonyabb telített zsírsav-, transzzsírsav-, só és cukor tartalmúak.
  • Megnézhetjük az összetevők listáját. Nekem erre van egy saját egyszerű szabályom, minél kevesebb összetevő annál jobb.
  • Amennyiben allergiásak vagyunk, akkor most már szerencsére könnyen tájékozódhatunk az élelmiszer jelöléseken.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.