2023. március 21.
//
Benedek névnap

Rendhagyó megemlékezés a Táncsicsban a nemzeti összetartozás napján

2018. június 5. 12:00
Harmadik alkalommal emlékeznek a megszokottól eltérően a Veszprémi Szc Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiumában. A nemzeti összetartozás napján nem műsorokkal készülnek – ahogy a legtöbb iskolában –, hanem színes, kreatív és csapatkovácsoló feladatokkal.

A különleges megemlékezésről az iskolaigazgató, Eveli Péter mesélt. Elmondta, az ihlet onnan jött, hogy 2016-ban az intézmény részt vett a Határtalanul projektben, melynek keretén belül erdélyi diákokat láttak vendégül. Az ő tiszteletükre találták ki a témanapot, amelynek végül nagy sikere lett, így megtartották. Az évek során a programok folyamatosan változnak, de minden évben cél a témát elmélyíteni.

A legelső évben például az Ismerős Arcok Nélküled című dalát énekelte el az egész iskola közösen. „Felejthetetlen élmény volt, ahogy egyszerre megszólalt több száz gyerek”- fogalmazott Eveli Péter.

Idén vetítéssel kezdték a napot a diákok, Dékány István rendezését, a Csonka vágányon című dokumentumfilmet tekintették meg. Ezen kívül minden osztálynak saját prezentációt kellett készíteni, amelyben egy határon túl született híresség munkásságát, életútját mutatják be.

Az egyik lelkes osztály készített a témával kapcsolatban egy kisfilmet, amelyhez összeállítottak egy totót, így az általuk készített feladvány is része lett a közös iskolai feladatoknak.

Az utolsó állomás a közös néptánc, kárpátaljai táncokkal. Eveli Péter szerint nagy dolog, hogy ilyen színesek a programok, hiszen a feladatok valamelyikében minden gyerek meg tud mutatkozni. A nap zárásaként eredményt hirdettek. Eveli Péter hangsúlyozta, a nap nem a versenyre van kiélezve, de talán nem baj, ha a diákok kapnak visszajelzést. A győztes osztály egy tanítás nélküli munkanapot tudhat a magáénak, amelyet bármikor felhasználhatnak, de aznapra kötött programot szervez nekik az iskola, mégpedig ellátogatnak a Várpalotai Trianon Múzeumba.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban
Ács képzőközpontot adtak át Nagyvázsonyban. Az elméleti és gyakorlati képzést is biztosító intézményben fiatalok és felnőttek is elsajátíthatják az építészeti szakma fogásait - közölte a pénteki megnyitóünnepségen az intézmény alapító igazgatója.
A Deák iskola csapata nyerte a városismereti versenyt
A Deák iskola csapata nyerte a városismereti versenyt
Hétfőn rendezték meg az Ismerem a városom?! általános iskolásoknak kiírt vetélkedő döntőjét a Pannon Egyetemen.
Duális képzésben szerezhettek szakmát a Komfort-Bázis Kft. munkavállalói
Duális képzésben szerezhettek szakmát a Komfort-Bázis Kft. munkavállalói
A cég tizenhárom munkavállalója szerzett kereskedői szakmai végzettséget a kft. és a Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) együttműködésében duális felnőttképzés keretei között.
KultHullám: a Balatonról – a Balatonnál
KultHullám: a Balatonról – a Balatonnál
A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium első alkalommal tudott sikeres pályázat útján bekapcsolódni a Veszprém-Balaton 2023 programsorozatba KultHullám címmel. A program az ifjúság és a Balaton téma modern módú összetalálkozása volt: egynapos slam-poetry fókuszú, Balaton-tematikájú rendezvény a gimnázium tereiben.