Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C

Ismét színesebb lesz a Rozé, Rizling & Jazz Napok

2018. május 29. 18:43
Az alapkoncepcióban szereplő 30 koncert és 30 borász mellett tangóbemutató, fényfestés és még látványosabb lounge terasz is várja a közönséget a július 6. és 15. között zajló fesztivál 10 napján.

A részleteket illetően kedden sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Zoltán fesztiváligazgató, illetve természetesen ezúttal is szót kaptak a rendezvény állandó támogatói.

Porga Gyula szerint rendkívül jól mutatja, mennyire szeretik a VeszprémFest hivatalos kísérőrendezvényét a városlakók, hogy a nyolc éves múltra visszatekintő fesztivál immár önálló eseménnyé nőtte ki magát, a látogatószám pedig folyamatosan nő. A Rozé, Rizling hangulata a veszprémiségnek is egy érezhető megnyilvánulása, és jól példázza azt is, mi kell a sikerhez: egy innovátor, aki kitalálja az ötletet, az önkormányzat mint partnerszervezet és egy finanszírozó.

Lakatos Antal, Porga GyulaLakatos Antal, Porga Gyula

Utóbbi esetben a főszerepet a 60 éve megalapított, idén 10 éve mai titulusában működő Kinizsi Bank tölti be, mely nyolc éve változatlan lelkesedéssel áll a fesztivál mögött. Lakatos Antal szerint fontos, hogy ne csak ügyfeleikre, hanem környezetükre is odafigyeljenek, azzal pedig, hogy arcukat és nevüket adják egy jó kezdeményezéshez, még élhetőbbé és szerethetőbbé válik a város az itt lakóknak és az ide látogatóknak is.

Ami a programkínálatot illeti, az alapfilozófia változatlan. A fő vonalat idén is a magyar vokális jazz és a soul adja: a jazz konziból kikerült pályakezdő zenekarok mellett itt lesznek a már ismertebb nagyágyúk is, többek között a Kalmár Panni Quintet, a Jar of Soul, a Pocsai Kriszta Quartet, a Berkecz Evelyn Quartet, a Finucci Bros feat. Myrtill, a Vintage Dolls vagy éppen Tóth Vera. „A fiatal jazz énekesnőknek a fesztivál gyakorlatilag a Mekkája – jellemezte a zenei kínálatot Mészáros Zoltán. Idén egyébként több mint 200-an jelentkeztek fellépőnek, s maguk is hívtak meg előadókat, emellett lehetőséget biztosítanak az olyan helyi és környékbeli csapatoknak is, mint a Gyöngyhalász Latin Zenekar, a Csopak Demizson Allstars vagy a Kapitány Quartet, mely filmslágereket és klasszikusokat dolgoz át. Július 13-án pedig a tangó világába is elkalandozhatunk a veszprémi gyökerű Tango Company zenekar és Balogi Szilvia, valamint a Tango Misterio táncosai révén, de megszólalnak rockabillys dallamok is.

A magas minőség jegyében válogatták ki a szervezők az idei borkínálatot is. Nedűk tekintetében elsősorban helyi, balatoni termelők nyári és friss borait kóstolhatjuk majd főként a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, de itt lesznek a Káli-medence és a Badacsonyi Borvidék képviselői is, valamint a kör teljessé tételeként a déli partról is érkeznek borok – árulta el Zsandár Tamás. Idén egyébként nem lesz vendég borvidék, helyette saját borválogatással készülnek a rendezvényre, emellett ismét biztosítanak standot a Juni borász válogatottnak is. Idén a fesztiválborok esetében egy könnyű nyári rizlingre, egy kékfrankos rozéra és egy 2015-ös évjáratú cabarnet sauvignon-ra esett.

Nem maradnak el a gasztrokiállítók sem: csipegethetünk például a Tekeresvölgyi Manufaktúra sajtjai közül, itt lesz a Grill Király és a Vitéz kürtös is.

Mivel a fesztivál évek óta nagy népszerűségnek örvend a családosok körében, még tovább színesedik a pár éve felavatott Városháza előtt is tér is: rengeteg zöldfelület, kényelmes fekvőhelyek és csúszdapark is várja a kicsiket.

Harmadik alkalommal hirdették meg a szervezők az Én Házam – Én Tornyom – Én városom rajzpályázatot is, ahol több mint 200 pályamű közül választotta ki a Művészetek Háza zsűrije (Hegyeshalmi László, Környei Ágota, Dohnál Szonja) a legjobbakat. A pályázatra a helyiek mellett Veszprémen kívüli művészeti iskolák diákjai is nevezhettek, ők különdíjban részesültek, a legjobb rajzok tulajdonosait pedig kedden kulturális és szabadidős tevékenységekre szóló utalványokkal jutalmazta a polgármester és a zsűri. A 20 nyertes munka megtekinthető a városháza előtti téren, illetve a fesztivál napjai alatt az épületre lesznek majd kivetítve a rajzok. A győztesek nevét és rajzait itt közöltük.

A teljes program itt olvasható.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.