Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Valóban jó hatással lenne az egészségemre a gluténmentes diéta?

2018. május 26. 13:52
A glutén egy fehérje ami a búzában, árpában, rozsban, malátában, és tritikáléban található.

Úgy gondolom, hogy bármelyik diéta, amelyben teljesen ki kell zárni egy fajta táplálék alkotóelemet az nehezen követhető. Ennek ellenére a gluténmentes étkezésnek nagyon sok követője lett az utóbbi évtizedben, szinte már divat diétának lehet mondani. Eredetileg ezt a diétát a lisztérzékenység (cöliákia) terápiájára alkalmazzák a mai napig, amely tudományosan bizonyított kizárólagos terápia ebben a betegségben. A nem cöliákiás gluténérzékenységben is alkalmazható módszer, ahol a gyomor bélrendszeri panaszok enyhíthetők ezzel a diétával.

Más betegségekben is alkalmazzák a gluténmentes diétát, amelyeket még a bizonyítékon alapuló orvoslás nem ismer el. Egyrészt nem rendelkezik elegendő adattal hatékonyságának igazolására másrészt gyakran bizonytalan a diéta eredményessége. Ilyen például a pajzsmirigy Hashimoto nevű betegsége, amelyben a szerv alulműködik és sokan a glutén kiiktatásával próbálják enyhíteni tüneteiket. Ez a betegség nagyon sokszor egyébként együtt jár a lisztérzékenységgel, így talán ezzel magyarázható, hogy egyes betegek jobban érzik magukat a diéta bevezetése után.

A gluténmentes táplálkozás önmagában nem mondható egészségesebbnek, mint a megfelelő kiegyensúlyozott táplálkozás mivel tápanyag, vitamin, ásványi anyag és rost tartalmában eltér attól. A gluténmentes diéta rostban, vasban, folsavban, kalciumban és egyes B-vitaminokban szegényebb, ennél fogva hosszútávon - ha nem megfelelően állították össze - akkor akár hiánybetegségeket is
okozhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy bármiféle tünete van, akkor vizsgáltassa ki magát a megfelelő szakorvossal! Csak ezután orvos vagy dietetikus tanácsára – és felügyeletével - kezdjen bele gluténmentes diétába.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.