Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Marokkóban jártak / Találkozó az Euro-Mediterrán együttműködés jegyében

2008. május 2. 18:40
Célegyenesben az Euro-Mediterrán együttműködés. Nicolas Sárközy vette fel először, hogy az unió tagjai építsenek ki egy gazdasági, politikai, kulturális és oktatási együttműködést a fejlődő mediterrán országokkal. Ennek az együttműködési szándéknak a jegyében Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, illetve Mihalovics Árpád, a nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, a francia tanszék vezetője Marokkóba látogatott. A találkozónak köszönhetően, három egyetemmel is sikerült kapcsolatot kiépíteni. Az afrikai országból mesterképzésekre és doktori képzésekre jönnek majd hozzánk.

Mihalovics Árpádnak könnyű volt megszerveznie az  együttműködés alapját szolgáló találkozót, hiszen évekig tanított a párizsi Sorbonne Egyetemen. Barátai az Euró-Mediterrán együttműködés jegyében elsőként Marokkót javasolták a professzornak. Miután egyeztetett a külügyi bizottsággal, felvette a kapcsolatot a marokkói nagykövettel. Az áprilisi útnak több állomása is volt, hiszen minden jelentős felsőoktatási intézménybe el akartak látogatni. Elsőként a rabati V. Mohammed Egyetem rektora és rektorhelyettese fogadta a magyar delegációt. A fővárosban, Rabatban – de ez a többi városra is jellemző volt – elsősorban a mérnöki, kiemelten a környezetmérnöki mesterképzések, illetve az informatika után érdeklődtek. Ez érthető, hiszen ezen a területen nincsenek igazán jól képzett szakembereik. Cassablanca elővárosában, Mohammediában a II. Hassan Egyetemen fogadták a Pannon Egyetem professzorait.



Ez az intézmény egy rendkívül modern épület, - jegyzi meg Mihalovics Árpád, mindössze 150-200 méterre az óceántól. Látványa is páratlan élményt nyújt. Mohammediában is teljes mértékig nyitottak az együttműködésre, - meséli a professzor. Elsősorban őket is a környezetvédelem, a kémia érdekli, de kíváncsiak voltak a kommunikáció, illetve nemzetközi kapcsolatok képzési területeire is. Cassablancában, utazásuk utolsó állomásán, a bölcsész, illetve mérnöki kar dékánjával tárgyaltak. A II. Hassanon felmerült egy germanisztikai mester képzés létrehozása is, melyben segítséget nyújthatna a Pannon Egyetem. Az úgynevezett SEGAPEC talán az egyik legnagyobb élményt nyújtotta. A cassablancai magán egyetemnek mintegy 1200 hallgatója van.

Rengeteg tapasztalattal gazdagodott a delegáció, hiszen Marokkó Afrika egyik legkülönösebb állama. A legnagyobb végletek jellemzik. Míg az ország egyik felében nyomornegyedek sorakoznak, ugyan úgy megjelennek a hatalmas, pompás villák is. Ha felkel a nap, az utcákat elöntik az öltönyös üzletemberek. Egyszóval szemmel látható a nagyiramú fejlődés – meséli Mihalovics Árpád. A felsőoktatásban is látszik a haladás, de a 32 millió lakosú Marokkóban még mindig csak 450 ezer a hallgatók száma. Az emberek 50 százaléka tulajdonképpen analfabéta. Holott meg van az a hatalmas előny, hogy a felsőoktatás ott teljesen ingyenes. Az egykori francia, spanyol gyarmat ország átvette az európai kultúrát, professzoraik európai mércével mérhetők, az felsőoktatásban az egyetemek színvonala a magyar főiskolaival felel meg. A kulturáltság a vallásra is jellemző, hiszen példamutató, ahogy megférnek egymás mellett a vallások, a keresztény és a mohamedán.


 Professzoraink jó élménnyel tértek haza, európai ételeken élhettek – azért a páratlan marokkói édességeket ők is megkóstolták – és európai kultúra vette körül őket. Azért néhány hely-specifikus dolgot is megtanultak, például azt, hogy ha Marokkóban bemész egy üzletbe, szinte kötelezően elvárják, hogy alkudj.

Természetesen ők is vendégül hívták az ottani egyetemek vezetőit. A második találkozóra, akkor már Magyarországon az ősszel kerülhet sor. 2009 januárjában pedig reményeik szerint alá is írják a keretszerződést.

 

Füssy Angéla
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.