Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém valódi Geopolisz!

2018. május 15. 4:00
Miért jó Veszprémben élni? Miért különleges városunk? Ezúttal Raffai Csilla, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének adjunktusa, turisztikai tanácsadó, idegenvezető és geotúra-vezető, a Veszprém másképp tematikus városnéző séták és Bakony-Balaton másképp vidékjáró programok szervezője válaszol nekünk.

"Meggyőződésem, hogy Veszprémet, legmagasabban fekvő megyei jogú városunkat elsősorban geológiai értékei emelik ki a tömegből. Már 1899-ben világhírűvé tette Laczkó Dezső egyedülálló őslénytani lelete, a kavicsfogú álteknős, s azóta sajátos földtani múltja is közismertté vált. A város elhelyezkedése önmagában unikális: a Balaton-felvidék és a Bakony határán, egy észak felé lejtő dolomitfennsíkon terül el, amelyet kettészel a szeszélyesen kanyargó Séd. Egyszerűen festői szépségű a patak által vájt völgy a föléje magasló Gulya- és Sintérdombbal, illetve a Vár- és a Benedek-heggyel. Ez a városkép már a 120 évvel ezelőtt a veszprémi Krausz Ármin nyomdájában készült népszerű képeslapokon is visszaköszön – lényegében ekkortól beszélhetünk a város geológiai alapú PR-járól.

A geológia mellett az is érdekes, hogy a veszprémi emberek az évszázadok során hogyan hasznosították ezt az egyedülálló természeti adottságot. Erről mesélnek az egykor működő malmok, kolostorok, káptalani épületek, közkutak ma még fellelhető maradványai, melyeket a Túrajó – Veszprém másképp tematikus városnéző sétáin kollégáimmal mi is igyekszünk bemutatni. Úgy érzékelem, hogy a városba érkező látogatók és a helyi közönség körében egyre többen kíváncsiak a városnak erre az arcára. Geológiai barangolásunk, illetve a Veszprém élővilágát bemutató NaTúra sétánk mellett ezért kínálunk többek között a malmok sorsaival, a város vízellátásával, s a Veszprémvölgyben egykor működő Vidámparkkal foglalkozó sétákat is."

Tokos Bianka

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.