Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
17°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
17°C

Eredményesebb nyomozások, kevesebb bűncselekmény

2018. április 26. 1:00
A képviselők részéről minden évben nagy érdeklődés övezi a városi rendőrkapitány beszámolóját.

Nem volt ez másként csütörtökön sem, amikor dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője beszámolt a rendfenntartók elmúlt egy évének eredményeiről.

– Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozáseredményességi mutatónk javult, míg 2016-ban 63,5 % volt, addig a 2017. évben 68,3 %-ra nőtt – mutatta be az eredményeket a kapitány. Hozzátette: a lakosság és az önkormányzatok visszajelzései alapján a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén élők biztonságérzetében megmaradtak az előző évekre jellemző pozitív értékek.

Ipsits CsabaIpsits Csaba

Városunkban tavaly 20,92 %-kal esett vissza a regisztrált bűncselekmények száma a 2016. esztendőhöz viszonyítva. Különösen látványos a visszaesés, ha a 2010-11 közötti időszakhoz hasonlítjuk: tavaly kevesebb mint feleannyi bűncselekményt regisztráltak, mint ezekben az években.

Szintén csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények száma. Ezen a területen a rendőrség felderítési eredményessége 59,5 %, amely 6,8 %-os emelkedést jelent a 2016-os 52,7 %-hoz képest.

Emberölés az előző évben nem történt Veszprémben. A testi sértés bűncselekmények száma 2017. évben 120-ról 103-ra csökkent, ezek közül 34 volt súlyos testi sértés. Növekedett a garázdaságok száma, ugyanakkor a lopásoké csökkent: 2010 óta tavaly regisztrálták a legkevesebb lopást a megyeszékhelyen. A lakásbetörés bűncselekmények száma is jelentősen, 53-ról 30-ra csökkent. Személygépkocsit mindössze egyet loptak el tavaly, és feltörésből is csak 4 történt a 2017-es év során. Rablásból hatról tud a rendőrség, ami szintén a legalacsonyabb adat 2010 óta.

Fotó:VMRFKFotó:VMRFK

Szó esett a közlekedésbiztonságról is: 2017-ben 2 halálos közúti közlekedési baleset történt Veszprém lakott területén belül, melyben 2 személy hunyt el. Mindkét baleset 2017. decemberben volt, éjszakai sötétség mellett ütötték el az úttesten áthaladni szándékozó gyalogos személyeket. A halálos balesetek helyszíne messze esett egymástól (Egyetem utca, Aradi Vértanúk út), így bekövetkezésük nem a hely jellegéből adódott. Ezen felül 19 súlyos sérüléssel és 40 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A legtöbb balesethez vezető szabályszegés a sebesség nem megfelelő alkalmazása, ezt követi az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, a kanyarodási szabályok megszegése), majd a követési távolság megszegése. 2017-ben 11 esetben volt ittasan közlekedő gépjárművezető balesetben érintett.

A rendőrség 2017-ben is aktív közterületi jelenléttel, a kiemelt idegenforgalmi helyek fokozott biztosításával és számos prevenciós programmal dolgozott a közbiztonság javítása érdekében.

*

Takács László, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke megköszönte a rendőrkapitánynak a munkát, melynek eredményességét a számok is bizonyítják, azok magukért beszélnek.

Takács LászlóTakács László

Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője az illegális migrációval kapcsolatos lakossági visszajelzésekre kérdezett rá, illetve hogyan lehetne a mélységi határellenőrzésnek a veszprémi kapitányságra rótt terheit számszerűsíteni? A rendőrkapitány arról számolt be, hogy az általános félelem megvan az emberekben, de sem Veszprémben, sem a környéken nem jellemző a migráció, de a rendőrség ellenőrzi a főbb közlekedési útvonalakat, nemzetközi vonatokat.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője azt észlelte, hogy a közvilágítás a főbb közlekedési útvonalak mentén elégtelen, balesetveszélyes. Arra kérte a közgyűlést, hogy amennyiben a költségvetés módosítása lehetséges, a fennálló hiányosságokat orvosolja.

Halmay György, a Fidesz-KDNP képviselője, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke a pedagógusok nevében megköszönte a rendőrségnek a gyerkek tájékoztatására irányuló prevenciós programjait.

Baumgartner Lajos, az egyetemi városrész képviselője megköszönte a rendőrségnek a választókörzetben végzett munkáját, egyúttal arra hívta fel a kapitány figylemét, hogy az egyetemi városrész rendezvényei idején fokozott rendőri jelenlétre lenne szükség. Egyúttal a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására és a Drogambulanciával való szoros együttműködésre kérte a kapitányságot, valamint megköszönte a veszprémi rendőröknek a határon végzett munkáját. A rendőrkapitány elmondta, az egyetemi napokon védnökként különösen odafigyel a rendezvényre. A DC-ben megrendezett bulikra is felkészülnek, tapasztalt rendőrök ügyelnek a rendre. Elmondta azt is, hogy a drogprevenció terén kifejezetten sikeres programokat hajtottak végre, például a Biztonságos szórakozóhely program esetében.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik képviselője rámutatott, hogy a felmérések szeirnt a Veszprémi Rendőrkapitányság munkáját 4,77-es osztályzattal értékelték az önkormányzatok és lakosok. Arról tett fel kérdést, hogy milyenek a rendőri állomány lakhatási körülményei, szükség van-e az önkormányzat segítségére esetleg bérlakások biztosításával? Ipsits Csaba elmondta, hogy még soha nem kellett lehetséges munkavállalóról lemondaniuk azért, mert nem volt megoldható a lakhatása.

Némedi LajosNémedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester a finn közlekedésbiztonsági ellenőrzési módszer hatékonyságára kérdezett rá, hiszen a nagyjából hatszáz ellenőrzésből meglepően kevés vezetőt kaptak rajta ittas vezetésen. Az ezredes szerint nem jelent semmit, ha a szűrésen kevés ittas vezetőt fognak, hiszen ha balesetet okoz, akkor egyetlen ittas vezető is sok.

Brányi Mária alpolgármester a gyalogátkelőhelyek megvilágításával kapcsolatban kijelentette: valamennyi helyen az előírásoknak megfelelő fényerejű a világítás, de az önkormányzat fokozottan figyel arra a megvalósuló fejlesztések esetén, hogy a szubjektív fényérzetnek is megfeleljenek.

Porga Gyula polgármester kijelentette, jó látni a pozitív statisztikákat, de leginkább az ad visszajelzést a rendőrség munkájáról, hogy milyen a szubjektív biztonságérzete a lakosságnak, márpedig a veszprémi rendőrséget jellemzően dicsérik a helybeliek. Jó látni azt is, hogy a rendőrségi nyitott az együttműködésre a lehetséges partnerekkel, sőt, sok esetben kezdeményezője is a közös munkának.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.