2020. január 27. // Angelika névnap

Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról

2018. április 20. 4:00
Az Erasmus+ KA3 Strukturált Párbeszéd (Dialogue between young people and policy makers) program keretében fiatalok tárgyalnak arról, hogyan lehetne kihasználni a városuk adta lehetőségeket sportolásra. A nemzetközi projektben Veszprém is fontos szerepet tölt be.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előkészítése során kirajzolódott, hogy bár Veszprém több rangos oktatási intézménynek is otthont ad, mégis jelentős a fiatalok elvándorlása. Az előkészítés során készített, kifejezetten a fiataloknak szóló kérdőív arra mutatott rá, hogy számos olyan hely van a városban, melyet hatékonyabban lehetne használni, valamint kevés a szabadtéri, sportolásra is használható tér. A partnerkeresés során fény derült arra, hogy más városok is küzdenek hasonló problémával.

Az egyéves projekt során a résztvevők helyi és nemzetközi találkozókon vesznek részt. A helyi találkozók célja a közösségformálás, illetve felkészülés a nemzetközi találkozókra (terepbejárás, probléma feltárása, prezentációkészítés, képességfejlesztés: vita- és prezentációskészség, angol nyelvtudás).

Az első nemzetközi találkozóra Veszprémben kerül sor április 19-20. között, majd Nyitra, Tarnów, Bottrop és Ptuj városokban is megvalósul a program. Ezen találkozók során a helyiek bemutatják városukat a partnerség többi tagjának (2 fiatal és 1 döntéshozó minden partnertől), majd különböző non-formális, tanulást segítő módszerek segítségével közösen gondolkodnak az átalakítási lehetőségekről. A záró nemzetközi találkozó fő része az ún. „Fiatal Régiók Tanácsának ülése”, melynek során a résztvevők egy valós gyűlést szimulálnak, melyen előterjesztéseiket mutatják be. Emellett a záró találkozó során a résztvevők betekintést nyerhetnek a döntéshozatali folyamatokba és ismereteket szerezhetnek a parlamenti választásokról.

A projekt zárásaként minden partner város önkormányzatában bemutatják a végleges javaslatot és megalakul az ún. „Fiatalok Bizottsága”, melynek tagjai helyi fiatalok, akik megfigyelői státusszal rendelkeznek az önkormányzati üléseken. A projekt hosszú távú célja a helyi fiatalok és képviselők közötti folyamatos és zavartalan kommunikáció elősegítése.

Knauer Anna, projekt koordinátor elmondta: "az önkormányzat olyan projektjéről van szó, amelynek célja, hogy a város tereit jobban hasznosítsák sportolás céljából. A toborzott veszprémi fiatalok is részt vesznek az egy éves projektben, úgy, hogy ők is ötleteket gyűjtenek, hogy a kiválasztott helyszíneken milyen fejlesztéseket lenne érdemes elindítani, hogy sportolás céljából jobban felkészült legyen az adott terület.

Néhány hazai találkozón ezt a témát elkezdtük kidolgozni velük, a projekt során a döntéshozók és a fiatalok dialógusát próbáljuk meg megvalósítani. A toborzás során hat fiatalt találtunk, aki részt vesz ebben a projektben, mindannyian Veszprémben élnek vagy járnak középiskolába, és persze angolul is tudnak. Az önkormányzatnál dolgozók is segítenek a projektben, például a városfejlesztési irodáról, illetve a városüzemeltetési irodáról is. Ezen kívül a Pannon Egyetemmel is együttműködünk, aki a kétnapos projekt során helyszínt biztosít az esti programhoz.

A projekt során minden résztvevő városban megpróbálják a döntéshozókkal közösen kialakítani az elképzelésüket az ottani városokban egy vagy több helyszínt kiválasztva a lehetséges fejlesztésekről, de a nemzetközi találkozók során mindenki részt vesz minden projektötlet kialakításában.

A zárórendezvény novemberben lesz, egy három napos konferencia keretében Veszprémben. Minden találkozóra 2-2 fiatal jön el minden városból. Őket projektkoordinátorok segítik a munkában. A cél az, hogy a program lezárásakor alakuljon egy olyan szervezet, tanács, ami fiatalokból áll, s ami hosszú távon részt vehet megfigyelőként az önkormányzatok döntéshozatalában a bizottsági gyűléseken."

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Együtt a zöldítés is könnyebb
Együtt a zöldítés is könnyebb
Zöld tippek otthona, környezetbarát megoldások bemutatótere. Röviden így lehetne összefoglalni a veszprémi ZöldLak koncepcióját. Az ökotudatos, megújuló energiákkal működő ház azonban több ennél: találkozási pont is, ahol jó együtt lenni, alkotni.
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára.
Szita Zoltán a Báthoryban
Szita Zoltán a Báthoryban
A kézilabda EB után Szita Zoltán, a válogatott balátlövője ellátogatott volt iskolájába, a veszprémi Báthory István Spotiskolai Általános Iskolába.
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Január 30-án elkezdődik a visszaszámlálás - onnantól számítva 100 nap múlva rajtol el Budapestről az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny ami érinteni fogja Veszprémet is. Ennek alkalmából egy jókedvű, korcsolyázós programra invitálnak mindenkit Veszprémbe, az Óváros téri korcsolyapályára a „Rózsaszín Fények Éjszakáján”.
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2020. január 27. // Angelika névnap