2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról

2018. április 20. 4:00
Az Erasmus+ KA3 Strukturált Párbeszéd (Dialogue between young people and policy makers) program keretében fiatalok tárgyalnak arról, hogyan lehetne kihasználni a városuk adta lehetőségeket sportolásra. A nemzetközi projektben Veszprém is fontos szerepet tölt be.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előkészítése során kirajzolódott, hogy bár Veszprém több rangos oktatási intézménynek is otthont ad, mégis jelentős a fiatalok elvándorlása. Az előkészítés során készített, kifejezetten a fiataloknak szóló kérdőív arra mutatott rá, hogy számos olyan hely van a városban, melyet hatékonyabban lehetne használni, valamint kevés a szabadtéri, sportolásra is használható tér. A partnerkeresés során fény derült arra, hogy más városok is küzdenek hasonló problémával.

Az egyéves projekt során a résztvevők helyi és nemzetközi találkozókon vesznek részt. A helyi találkozók célja a közösségformálás, illetve felkészülés a nemzetközi találkozókra (terepbejárás, probléma feltárása, prezentációkészítés, képességfejlesztés: vita- és prezentációskészség, angol nyelvtudás).

Az első nemzetközi találkozóra Veszprémben kerül sor április 19-20. között, majd Nyitra, Tarnów, Bottrop és Ptuj városokban is megvalósul a program. Ezen találkozók során a helyiek bemutatják városukat a partnerség többi tagjának (2 fiatal és 1 döntéshozó minden partnertől), majd különböző non-formális, tanulást segítő módszerek segítségével közösen gondolkodnak az átalakítási lehetőségekről. A záró nemzetközi találkozó fő része az ún. „Fiatal Régiók Tanácsának ülése”, melynek során a résztvevők egy valós gyűlést szimulálnak, melyen előterjesztéseiket mutatják be. Emellett a záró találkozó során a résztvevők betekintést nyerhetnek a döntéshozatali folyamatokba és ismereteket szerezhetnek a parlamenti választásokról.

A projekt zárásaként minden partner város önkormányzatában bemutatják a végleges javaslatot és megalakul az ún. „Fiatalok Bizottsága”, melynek tagjai helyi fiatalok, akik megfigyelői státusszal rendelkeznek az önkormányzati üléseken. A projekt hosszú távú célja a helyi fiatalok és képviselők közötti folyamatos és zavartalan kommunikáció elősegítése.

Knauer Anna, projekt koordinátor elmondta: "az önkormányzat olyan projektjéről van szó, amelynek célja, hogy a város tereit jobban hasznosítsák sportolás céljából. A toborzott veszprémi fiatalok is részt vesznek az egy éves projektben, úgy, hogy ők is ötleteket gyűjtenek, hogy a kiválasztott helyszíneken milyen fejlesztéseket lenne érdemes elindítani, hogy sportolás céljából jobban felkészült legyen az adott terület.

Néhány hazai találkozón ezt a témát elkezdtük kidolgozni velük, a projekt során a döntéshozók és a fiatalok dialógusát próbáljuk meg megvalósítani. A toborzás során hat fiatalt találtunk, aki részt vesz ebben a projektben, mindannyian Veszprémben élnek vagy járnak középiskolába, és persze angolul is tudnak. Az önkormányzatnál dolgozók is segítenek a projektben, például a városfejlesztési irodáról, illetve a városüzemeltetési irodáról is. Ezen kívül a Pannon Egyetemmel is együttműködünk, aki a kétnapos projekt során helyszínt biztosít az esti programhoz.

A projekt során minden résztvevő városban megpróbálják a döntéshozókkal közösen kialakítani az elképzelésüket az ottani városokban egy vagy több helyszínt kiválasztva a lehetséges fejlesztésekről, de a nemzetközi találkozók során mindenki részt vesz minden projektötlet kialakításában.

A zárórendezvény novemberben lesz, egy három napos konferencia keretében Veszprémben. Minden találkozóra 2-2 fiatal jön el minden városból. Őket projektkoordinátorok segítik a munkában. A cél az, hogy a program lezárásakor alakuljon egy olyan szervezet, tanács, ami fiatalokból áll, s ami hosszú távon részt vehet megfigyelőként az önkormányzatok döntéshozatalában a bizottsági gyűléseken."

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.