Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

700 millió forintot kapott kutatás-fejlesztésre a Pannon Egyetem

2018. április 11. 5:30
A kormány támogatásából a kutatási feltételrendszert és a kutatói utánpótlás képzést is fejlesztené a veszprémi egyetem.

A Pannon Egyetem 10 másik hazai egyetem társaságában a Felsőoktatási Intézményi Kiválóság Program keretében támogatást nyert el a kormánytól, amelynek 2018. évi összege 700 millió forint. A megvalósítandó kutatási program kiemelt tématerületei a „Környezeti változások hatásai a légkörre és a felszíni vizekre, valamint a környezetterhelést csökkentő technológiai megoldások”, illetve a „Funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatása és fejlesztése”- hangzott el a szerda reggeli sajtótájékoztatón.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint külön öröm, hogy ekkora összeget kapott az intézmény, hisz korábban a hallgatói létszám alapján határozták meg a támogatásokat. A 700 millió forint garanciát jelent arra is, hogy az egyetem hosszú távon a felsőoktatás része tud maradni- mondta.

Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet tanára elmondta, az összeg arra szolgál, hogy „megalapozzuk a jövőt”, és a következő 3-5 évben kialakuljanak azok a struktúrák, amik hatékonyabbá teszik az utánpótlás-képzést és az évek óta egyre nehezebb lábakon álló doktori képzés finanszírozását is. A pénzből külföldi hallgatókat és kutatókat is az egyetemhez csábítanának, valamint kiemelten támogatnák az iparral való kapcsolatépítést és a publikációs pályázatokat is.

Vonderviszt ferenc és gelencsér andrásVonderviszt ferenc és gelencsér andrás

Kovács Gyula kancellár szerint a kormány eddig makroelemekkel igyekezte dinamizálni a gazdaságot, ám tisztán látszik, hogy más eszközökre is szükség van, hisz az innovációs kapacitás már részben megvan a magyar felsőoktatásban.

Brányi Mária alpolgármester a városvezetés és az egyetem kapcsolatáról beszélt. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint Veszprém a legélhetőbb vidéki város Magyarországon, mely eredmény a Pannon Egyetem nélkül elképzelhetetlen lenne. A gazdasági potenciált tekintve a győri járás után a veszprémi a második legerősebb az országban - mondta. „Veszprém nem egy nagyváros, de azt gondolom, hogy a gazdasági potenciál és az oktatási hagyomány miatt emelkedik ki a többi hasonló méretű település közül. A 700 millió forintos támogatás pedig ezt a potenciált fogja erősíteni. A jövőbe fektetett befektetés túl fog mutatni az egyetem falain, hisz ez nemcsak az egyetem számára, hanem a város és térség számára is egy előrelépés”- fogalmazott.

Brányi MáriaBrányi Mária

Új projektszervezet is alakult

A szerda reggeli sajtóeseményen beszámoltak arról is, hogy a Pannon Egyetem szenátusi határozattal létrehozta a Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpont nevű projektszervezetet, amelynek feladata az intézményben működő, nemzetközileg kiemelkedő elismertségű tudományos műhelyek koordinálása, megjelenítése, és a társintézmények, műhelyek közötti együttműködés elősegítése, valamint a kutatási pályázatok generálása lesz.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.