Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanuljunk Európától, mutassunk példát Európának!

2018. február 19. 14:16
Mint arról korábban beszámoltunk, Veszprém továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második fordulójába. Hétfő délután a Városháza Kossuth termében is bemutatták a prezentációt, ami meggyőzte a nemzetközi zsűrit.

– Az Európa Kulturális Fővárosa program nem egy városmarketing pályázat, hanem egy közösségfejlesztési lehetőség - fogalmazott Porga Gyula polgármester.

Szeretnénk tanulni Európától, és olyan megoldásokat találni, amik például szolgálhatnak Európának.

Veszprém azon problémái, amiket kulturális eszközökkel kíván megoldani, nem specifikusak, Európa más városaiban is előfordulnak – jelezte a polgármester, miután köszönetet mondott a pályázat összeállításában résztvevők munkáját és ötleteit. Mint mondta, a pályázatban nagy hangsúlyt kapott az együttműködés, abban próbálunk különlegesek lenni, hogy Veszprém városa nem egyedül, hanem a térséggel együtt kívánja elérni céljait, és a zsűri ezt a törekvést méltányolta is.

Porga GyulaPorga Gyula

A szövetséghez elsők között csatlakozott a Balatoni Kör, helyben a Pannon Egyetem és a Veszprémi Érsekség is segítette a város munkáját. A stratégiai munkacsoportba bevontak olyan, erős veszprémi kötődéssel jelentkező szakembereket is, akik ugyanakkor kívülről látják városunkat.

A polgármester hangsúlyozta: a programot sikerült a politika fölé emelni, olyan politikai konszenzus alakult ki, amely révén a szakemberek szabad kezet kaphattak munkájuk elvégzéséhez. A pályázatot három megye önkormányzata: Zala, Somogy és Veszprém megye is támogatta.

Miklósa Erika operaénekes, a pályázat nagykövete örömét fejezte ki a pályázat sikere miatt, mint mondta, a kezdettől fogva biztos volt Veszprém sikerében, és bízik a végső győzelemben is.

– Rég láttam már ennyire felkészült csapatot – dicsérte az anyag mögött álló szakembergárdát.

A pályázatban megjelenő kulturális programot a Művészeti Tanács állította össze, melynek elnöke Mészáros Zoltán. A pályázati anyagot a HÉTFA Kutatócsoport készítette el.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

Mészáros Zoltán kifejtette: kezdetben ugyan szkeptikus volt a programmal kapcsolatban, a tapasztalatai alapján Veszprémnek jó esélyei vannak a győzelemre, elsősorban azért is, mert az eredményeket hosszas vitákkal alapozták meg. Kérdéses volt, hogy lehet egy ennyire sokszínű régióval együttműködni, hogyan lehetünk többek együtt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes volt ebben az irányban elindulni.

Mike FriderikaMike Friderika

A pályázati anyagot Mike Friderika (HÉTFA kutatóközpont) mutatta be a sajtónak.

A pályázat fő gondolata, hogy túllépjünk saját határainkon: legyőzzük a közönyösséget és kishitűséget, megszabaduljunk a könnyen megalkuvó hozzáállástól, megszüntessük Veszprém és a régió különállását.

A projekt célja nem az, hogy fesztiválokkal töltsük meg a naptárat, hanem hogy közösségépítő eszközökkel erősítsük Veszprémet. Cél, hogy egész éves pezsgést hozzunk Veszprémbe, a fiatalok számára vonzó várost teremtsünk, megtanuljunk új közösségeket építeni.

"Nem szeretnénk több poros és üres kedd estét!"

A kérdés, hogyan tudjuk a város jövőjét alakítani a kultúra és a kreativitás eszközeivel; hogyan tudjuk a kapacitásainkat a régióéval egyesíteni; hogyan lehet a kisvárosokra és falvakra alkalmazható válaszokat találni a létező problémákra; hogyan tudjuk a kiüresedő falvak negatív tendenciáját megállítani? Az Európa Kulturális Fővárosa projekt nemcsak turistacsalogató, hanem az itt élők életének átalakításáról és fejlesztéséről is szól.

Az elkészítendő második körös pályázati dokumentációnak a második negyedév végéig kell elkészülnie, a zsűri pedig személyesen is ellátogat a három talpon maradt városba, és a tervek szerint még ebben az évben megszületik a végső döntés is Európa 2023-as kulturális fővárosáról.

EKF
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. tegnap 11:34 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.