Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
18°C

Büszkén lobog a Kertváros zászlója

2024. március 12. 21:00
2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját.

A Vilonyai és a Cholnoky utca kereszteződésében felvont zászló avatásán Brányi Mária alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, a Védegylet Veszprémért Egyesület fővédnöke mondott ünnepi beszédet, aki felidézte, bár korábban a hivatalos, önálló településrészek között nem szerepelt a Kertváros, az Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott projektben mindenképpen szerettek volna részt venni ők is. „Szerettük volna, ha saját arcot, identitást tudnánk adni az addig csak Tersányszky Józsi Jenő utca, Budapest út, Cholnoky és Ady utca által körülhatárolt tömbnek.” Így született meg a Kertváros elnevezés, hangsúlyozva a terület jellemzőit.

Alapvetően egy családi házas lakóövezetről van szó, mely még az 1920-as évek közepén kezdett kialakulni. Hungler József Veszprém településtörténete című munkájában ír arról, hogy 1925-ben elsőként az Ádám Iván utca, a tömb nyugati határa kezd el benépesülni, majd 1927-ben megnyitják a Viola utcát, 1928-ban pedig már a Balaton és a Látóhegy utca nyomvonaláig nő a városrész- ecsetelte Brányi.

Ha megnézzük, látjuk, hogy tulajdonképpen a korábban Csomai telepként ismert belső mag szerveződik át és bővül ki: az a Csomai telep, ahol a Csomai Károly téglagyárában és építőipari üzemében dolgozók munkások és a MÁV alkalmazottak találnak új lakóhelyre.

Csomai Kálmán kézjegye egyébként a mai napi tetten érhető a városrész utcáiban: az üzemében épült kerítéselemek, illetve azok egyes formái továbbra is láthatók a Balaton, a Diófa, a Rózsa és az Ady utcákban. Csomai nevét egyébként nemcsak emiatt érdemes megjegyezni, de azért is, mert ő volt az, akinek a tervei alapján átépült a Davidikum, aki Medgyaszay István tervei alapján megépítette a Petőfi Színházat.

És akinek a munkássága jelképesen a Kertváros zászlóján is helyet kapott: a zöld-fehér lobogónak egyrészt a Csomai-féle kerítéselemekre hajazó geometrikus formák adják a mintázatát, másrészt a városrész másik emblematikus eleme, egy fa.

Az ünnepségen Taba Dorottya Lúcia, a Petőfi színház színésze szavalta el Reményik Sándor  Zászlószentelés című versét.Az ünnepségen Taba Dorottya Lúcia, a Petőfi színház színésze szavalta el Reményik Sándor Zászlószentelés című versét.

A zászló egyébként nemcsak a Vilonyai és Cholnoky utca kereszteződésében lesz majd látható, még a héten juttatnak egy-egy kisebb méretű példányt a városrész legfontosabb intézményeinek, vállalkozásainak, akik szintén kitűzhetik azt, illetve azonos mintájú kendők is elérhetők még limitált számban, mindezzel pedig az alpolgármester reméli, az itt élőkben még inkább erősíteni tudják a kertvárosi identitást.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. 2024. július 23. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.