2021. április 17.
//
Rudolf névnap

A zongora első karácsonya

2017. december 22. 10:39
Ünnepi muzsikát hallhatott a közönség csütörtök este a Hangvillában. Főszerepben a januárban vásárolt Steinway zongora volt. Fellépett Veszprém Város Vegyeskara, a Mendelssohn Kamarazenekar és vendégként az Arabesque Balett Stúdió táncosai, Viktoria Podolszkaja vezetésével.

A Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület adományozóinak, illetve támogatóinak jóvoltából a két és fél éves adománygyűjtő munka, számos jótékonysági akció, megrendezett koncertek és kiállításoknak köszönhetően januárban sikerült megvásárolni a Steinway & Sons koncertzongorát. A város és a Hangvilla így egy nemzetközi színtű, prémium minőségű hangszerhez jutott. A Veszprémbe érkezett Steinway & Sons zongora egyedülálló játéktechnikájával állandó főszereplője a koncertpódiumoknak. Ezen az estén Réti Balázs, Balog Zsolt, Golarits Flóra és Józsa Eleonóra zongorajátékát hallhatta a közönség.

Veszprém Város VegyeskaraVeszprém Város Vegyeskara

Az Erdélyi Ágnes által vezényelt Veszprém Város Vegyeskara előadásában hallható gregorián dallamok (Veni, veni Emmanuel, O mysterium ineffabile stb.) egyszerű ünnepélyességétől eljutottunk a késő romantika érzelmességéig. Többek között Bach, Mozart, Liszt, Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség. Liszt Ferenc Karácsonyfa című zongoraciklusát négykezes változatban adta elő Golarits Flóra és Réti Balázs.

Hegedű és zongora együttHegedű és zongora együtt

Mozart Variációk egy gyermekdalra című művét a nálunk "Hull a pelyhes fehér hó"-ként ismert gyermekdalra komponálta, így az esten ez mindenkinek ismerős lehetett, Balog Zsolt bravúros zongorajátéka során. A zongoraművek sorát egy átirat, Csajkovszkij Diótörő balettjének részlete, a Hópelyhek keringője zárta. Ebben közreműködtek az Arabesque Balett Stúdió kis táncosai is. A zongorajáték és az énekkar is végig jól kiegészítette egymást.

Arabesque Balett Stúdió táncosaiArabesque Balett Stúdió táncosai

A második részben Mozart muzsikája szólt, főszerepben a Kováts Péter vezényelte Mendelssohn Kamarazenekarral. Az 1782-ben Bécsben komponált Á-dúr zongoraverseny után két ifjúkori salzburgi ének-zenekari motettát hallhatott a közönség.

A Mendelssohn Kamarazenekar és Réti BalázsA Mendelssohn Kamarazenekar és Réti Balázs

A Sancta Maria, mater Dei egy hajlékony, finomsággal teli Mária-himnusz, a Te Deum pedig sokszínű, örömteli hálaadás. A Mendelssohn Kamarazenekar előadásában közreműködött Réti Balázs zongorajátékával és Veszprém Város Vegyeskara is.

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
A karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.
Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.