2021. június 15.
//
Jolán névnap

A felszabadulás öröme

2017. december 16. 19:10
A harmadik gyertya is ég már a város adventi koszorúján, melyet Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly kanonok közösen gyújtottak meg szombat este a Szentháromság téren.

Egyre közeledünk a karácsonyhoz, és egyre többen jelentek meg a várban is a hagyományos adventi gyertyagyújtáson.

Ilyenkor „ünneplő ruháját a szív magára ölti […], ilyenkor öleljük az egész világot” – áll Aranyosi Ervin Karácsonyi versében, melyet a Kossuth iskolától kapott ajándékként osztott meg az ünneplőkkel Brányi Mária. A világot persze – ahogy a költemény is sugallja – nem csak ilyenkor kell ölelni, az alpolgármester asszony szerint ez az időszak pedig jó alkalom arra, hogy magunkba szálljunk, megnézzük, e gondolatiság szerint élünk-e szűkebb és tágabb, veszprémi családunkat tekintve, ami végső soron lelkiekben is gazdagít.

„Veszprém büszkén húzhatja ki magát az önvizsgálat után, mert itt egész évben segítenek az emberek, mosoly van az arcokon, béke a polgárok szívében” – fogalmazott. Jó példája ennek a Cholnoky Nyugdíjas Klub is, melynek 70 tagja egész esztendőben igazi szeretetben tölti az idejét, akik az ünnepség során betlehemi műsorukkal tettek tanúbizonyságot az állítás igazáról.

Az adventi koszorú harmadik gyertyája az öröm gyertyája is, melynek kapcsán Nagy Károly apát kanonok a Petőfi Színházban látott Isten pénze című premier előadás példázatát hozta fel. A Charles Dickens kisregénye, a Karácsonyi ének alapján íródott darabban a pénzéhes, a betegeken és a szegényeken is nyerészkedő bankár advent idején végül maga is részvétet tanúsít a rászorulók iránt, és gyermekkori emlékeit felidézve rájön, hogy még szegénységben élve is sokkal boldogabbak voltak azok az évek, mert nem tartotta rabláncon a pénz.

„Az adventi időszak is éppen erről szól. Lehajolunk a szegényekhez, hogy letöröljük a könnyeiket, de bármilyen szépek is ezek a mostani jótékony akciók, egész évben kell gyakorolnunk őket. Az advent egy bemelegítő tréning lehet ehhez. Az öröm gyertyája pedig épp arra az örömre utal, amikor a Megváltó felszabadít bennünket és arra késztet, hogy jót cselekedjünk. Szakítsuk hát le szívünk berozsdásodott láncait, legyen béke és tudjunk szeretni”- intett Veszprém főplébánosa.

A gondolatok után Brányi Mária és Nagy Károly közösen meggyújtották a harmadik gyertyát az adventi koszorún. Az ünnepségen közreműködött Halas Adelaida, a Petőfi Színház színésznője.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
A karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.
Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.