2021. június 15.
//
Jolán névnap

Fellobbant az első láng

2017. december 2. 19:39
Tornavölgyi Krisztián plébános és Némedi Lajos alpolgármester gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját szombat kora este a Szentháromság téren.

Szép számban gyűltek össze a veszprémiek szombaton a Szentháromság téren, hogy megnézzék a béke gyertyájaként is ismert adventi gyertya lángjának fellobbanását.

Némedi Lajos alpolgármester számára az adventi gyertya kettős jelentőségű. „Egyben a fény, egyben a szeretet megnyilvánulása. Azért fontos a kettő, mert a kettő hiányában hidegség és sötétség van.”

Tornavölgyi Krisztián, a Szent Margit templom plébánosa beszédében a várakozás időszakáról és a lelki készületről elmélkedett. Az elcsendesedés mellett ébresztő is az advent, mert Jézus eljövetelére figyelmeztet. „Isten számtalan módon, szakadatlanul jön, de csak az ébren lévőkhöz. Nem dörömböl, nem erőszakos, nem akarja feltépni egyikőnk szívét sem, de csak a nyitott emberekkel nyit párbeszédet.” Az advent szerinte arról is szól, hogy megkülönböztessük a fontosat a lényegtelentől, csökkentve az élet üresjáratait.

A plébános ezután az alpolgármesterrel közösen gyújtotta meg az első veszprémi gyertyát. A programon közreműködött Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze.

A gyertyagyújtás előtt a Szaléziánum nép játszóházzal, diafilm vetítéssel és kisvonat közlekedtetésével kedveskedett a gyermekeknek. Este Ladányi Tamás asztrofotós: Öt kontinens csillagai című könyvének bemutatóját tartották.

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
A karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.
Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.