Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

Többen halnak meg zajszennyezés miatt, mint bármilyen betegségben

2017. november 28. 4:00
A Csend Napok programsorozat részeként dr. Domokos Endre, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének vezetője tartott előadást a zajról.

Dr. Domokos Endre előadását rögtön egy idézettel kezdte: Robert Koch mikrobiológus azt mondta, hogy egy napon az ember olyan harcot fog vívni a zajjal, mint egykor a pestissel. Igaza volt. Domokos Endre kiemelte: ma a legtöbben a zajszennyezés miatt halnak meg, ezt követi a légszennyezés, majd csak ezek után következnek a közismert betegségek.

Mi a zaj?

Az előadó elmondása szerint az elektromágneses spektrum elég szűk tartománya, az a valami, ami nem tetszik, de halljuk. Az emberi fül a magas és a mély hangokat máshogy hallja, az ember idősödésével a magas hangokat egyre kevésbé érzékeli.

Hogyan hatnak ránk a hangok?

A hangok okozhatnak kellemetlenségeket. Vállunk érzékenységfrekvenciája 4-5 Herz körül mozog, ekkor érzékeljük úgy, hogy "beáll", ekkor szükséges megmozgatnunk, hogy kirángassuk ebből a rezgésből. Tüdőnknek a 4-8 Herz közötti tartomány lehet káros.

A hang mint fegyver

Az LRAD-ot (Long Range Acoustic Device), vagyis a nagy hang-hatótávolságú eszközöket már a rendőrség is használja, például tüntetések feloszlatásához. A kisebb eszközök hatótávolsága 200 méter, a legnagyobb eszköz pedig 8 km-re is kifejti hatását. Ezek az eszközök olyan hangokat bocsátanak ki, amelyek elviselhetetlenek az emberi fül számára.

Zajmérő eszközZajmérő eszköz

Nagyon sok a zaj körülöttünk

Domokos Endre hangsúlyozta, nagyon sok zaj vesz minket körül, ezért fontos a mérés. A 100.000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező városoknak kötelező zajtérképet készíteniük.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.