Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képeslapok nyomán sétálhatjuk körbe Veszprémet

2017. november 24. 16:43
Séta a történelmi Veszprémben címmel jelentetett meg régi képeslapokat tartalmazó albumot az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

A kötet nem előzmény nélküli: 2000-ben jelent meg Praznovszky Mihály a helyiek hétköznapjait bemutató Veszprém Anno című fotógyűjteménye, majd néhány évre rá a Balogh Gyula képeslapgyűjtő Régi Veszprém képeslapokon nevű albumának első és második kötete. Mindegyik kiadvány óriási siker lett, berobbantak a kulturális életbe, a nagy érdeklődésnek köszönhetően pedig mára igazi könyvritkaságok lettek.

Pálmann Judit, Faa Judit, Porga Gyula, Szabóné Vörös GyörgyiPálmann Judit, Faa Judit, Porga Gyula, Szabóné Vörös Györgyi

A könyvtár munkatársai úgy érezték, ismét eljött az ideje egy új képeslapgyűjtemény összeállításának: a helyismereti kutatások, felfedezések reneszánszukat élik, az emberek keresik a gyökereiket, Veszprém pedig nagyot változott az elmúlt 100-150 évben, amit a képeslapok kiadásának virágkorában megjelent lapok jól lekövetnek. Ennek az elképzelésnek az eredményeként született meg a Séta a történelmi Veszprémben című kiadvány, melyet pénteken mutattak be Porga Gyula részvételével a megyei könyvtárban.

A polgármester úgy fogalmazott: minden egyes alkalom, amikor Veszprém múltjából kapunk egy szeletet, ünnep. „Mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor visszapörgetné a történelem kerekét és visszavágyik a régmúlt időkbe. Otthon ezt megtehetjük a családi albumok felütésével. Ez a könyv egy közösség életében hozza el ezt a pillanatot. Bár a történelem folyását nem tudjuk megváltoztatni, időben vissza tudunk menni, és mint egy turista, gondolatban végigsétálhatunk a kötet lapjain ennek a gyönyörű városnak a csodás történetén” – vélekedett Porga, hozzátéve: a mi felelősségünk, hogy azt a csodát, amit elődeink megteremtettek, próbáljuk meg tovább örökíteni és hozzájuk méltó szellemben építkezni.

Faa Judit és Szabóné Vörös Györgyi, a kötet szerkesztői elmondták, a kötet megjelenését két éves előkészítő szakasz előzte meg. Munkájuknak nagy lendületet adott, amikor a könyvtár 2008-ban megvásárolhatta a közgyűjteménybe Pethő Csongor képeslapgyűjtő több mint 2000 lapját. Ezzel mára mintegy 8000 darabra nőtt a helyismereti gyűjtemény képeslapállománya, melyből összesen 160 látható viszont a könyv lapjain.

A szerkesztők köszönettel tartoznak Balogh Gyula gyűjtőnek, Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikusművésznek, aki ingyen rendelkezésükre bocsátotta és aktualizálta Veszprém belvárosát ábrázoló térképét, és dr. Csiszár Miklós kutatónak, aki a 19. századtól a 20. század közepéig tartó, idegeneknek is átlátható helytörténeti áttekintést ad a bevezetőben. E két pont adja a kiindulópontját a virtuális sétának, ami során a képeslapok, valamint a magyar, angol és német nyelvű feliratok segítségével végigjárhatjuk Veszprém városrészeit. A lapokon megjelenő helyszínek persze behatárolták az „útvonalakat”, de a készítők igyekeztek egy egységes és turisztikailag is izgalmas képet összeállítani, és egy olyan kötetet kiadni a kezükből, amely elsősorban az értékmegőrzést szolgálja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.