Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkönnyítik a diákok tanulmányait az Ipariban

2017. október 25. 4:00
Saját tananyagot fejlesztett műanyag-feldolgozó képzésére az Ipari Szakgimnázium és a Nass Magnet Hungária Kft.

Az iskola és a cég együttműködéseként 2014-ben indult el a műanyag-feldolgozó képzés a középiskolában, a szak első évfolyama ebben a tanévben fog érettségi, jövőre pedig szakmai vizsgát tenni. A képzést a helyi igények alapján indították, a műanyag megmunkálásához értő szakemberekre ugyanis több cégnél is nagy szükség van.

Irányi LászlóIrányi László

– A műanyagos képzés nem egyszerű, mert sokoldalú felkészültséget és eszközt igényel – fogalmazott Irányi László, a szakgimnázium igazgatója. A szakterületet Mustó Gyula, a Nass Magnet Hungária Kft. műszaki igazgatója is hasonlóan összetettnek tartja: – A mai világban a műanyag-feldolgozás egyre sokrétűbb, nem pusztán egyszerű fröccsöntésről van szó, a felhasznált anyagok sokfélesége komoly szaktudást igényel – mondta.

Fülöp István és Mustó GyulaFülöp István és Mustó Gyula

A tanulók képzését erősíti, hogy a cég munkatársa, Fülöp István részlegvezető immár második éve szaktanárként részt vesz az oktatásban. A szakember első tanévében saját maga állította össze a tananyagot, amiből kiadványt is szerkesztett. Az intézmény helyzetét ugyanis nehezítette, hogy az országban egyedül az Ipariban létezik ez a képzés, így nem volt olyan szakirodalom sem, amivel a diákok felkészülését segíthették volna. A saját fejlesztésű segédanyagot az elsőévesek októberben vehették át, a könyvek két tantárgyban segítik majd a tanulmányaikat.

Fülöp István elmondta, hogy az anyag összeállítása során több cél vezérelte. Egyfelől az általános iskolából kikerült fiatalok számára is érthető módon igyekezett feldolgozni a tananyagot, próbálta felkelteni az érdeklődésüket a mindennapi életből vett példákkal, ugyanakkor olyan jegyzet akart biztosítani számukra, amit a későbbi években is tudnak használni, amikor fizikai és kémiai ismereteik már mélyebbek lesznek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.