Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Navracsics: Az MSZP–SZDSZ az osztogatástól a megszorításig jutott el

2008. április 30. 13:08 // Forrás: MNO-MTI
A mai nappal egy olyan korszakot zárunk le, amely leginkább a koalíciós pártok tevékenységének a hiányával jellemezhető – szögezte le Navracsics Tibor szerdai sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta az „Éllovasból sereghajtó az MSZP–SZDSZ koalíció hat éve” című dokumentumot.
A rosszkedv, a kilátástalanság és a reménytelenség hat éveként jellemezte az MSZP-SZDSZ koalíció kormányázásának időszakát Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor szerint mindez tovább folytatódik, és Magyarország további leszakadását vetíti előre. A politikus a koalíció utolsó napján úgy értékelt: 2008-ra Magyarország az 1990 utáni időszak legsúlyosabb válságába került, az ország szociális válságban van, gazdasági válság küszöbén áll és egy politikai válság kellős közepén vergődik.

Szerinte az MSZP-SZDSZ koalíció többségben sem tudott semmilyen jelentős kormányzati lépést elindítani, amely javította volna az ország pozíciót, és erre kisebbségi helyzetben lévő kormánynak még kevesebb lehetősége van. Úgy vélte, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció hat éve példa arra, hogy mi történik egy országgal, ha nincsen jó kormányzati politikája. A kormány eljutott teljes osztogatástól a vaskézzel történő megszorításig, a programokban egy közös pont van, az, hogy mindegyiket hozzáértés nélkül hajtották végre.

Navracsics Tibor szerint 2002 óta Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában a gazdasági mutatók, illetve a politakai stabilitás és hitelesség szempontjából is. Magyarország Európa lesajnált szegénygyereke lett - fogalmazott. A Fidesz frakcióvezetője szerint a hat év alatt a kormány intézkedései a szegényeket és a nyugdíjasokat sújtották leginkább. Jelenleg három millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, egy-másfél millióan annak környékén. A 2004-es adatok szerint a szegények 20,1 százaléka él a kistelepüléseken, ugyanakkor a kisposták és a vasútvonalak bezárásával a falvak egyre inkább leszakadnak a társadalom fősodráról. A nyugdíjak vásárlóértéke csökkent, a nyugdíjas infláció pedig növekedett ez idő alatt - sorolta a példákat.

Mint mondta, most a kisebbségi kormány a foglalkoztatás bővítését jelöli meg a legfontosabb célként. Hangsúlyozta: míg 2002-ben 344 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, addig a 2008-as előzetes adat már 476 ezer munkanélküliről szól. A gazdasági válságot Navracsics Tibor azzal illusztrálta: a gazdasági növekedés 2002-től 2004-ig még tartható volt, utána folyamatosan csökkent, 2007 utolsó negyedévének adatai szerint Magyarország 0,4 százalékos növekedés produkált, miközben például Szlovákiában 14,3 százalékos volt a növekedés.

Magyarország 5,5 százalékos államháztartási hiányával is messze a legrosszabb Európában, holott ez már a rendkívül nagy szociális áldozattal járó Gyurcsány-csomag utáni adat. Ugyanakkor - tette hozzá - az államadósság egyre növekszik, míg 2002-ben a GDP arányában 55,7 százalék volt, 2007-ben már 65,9 százalék ez az adat. A Fidesz frakcióvezetője az Eurobarometer felmérésére hivatkozva arról is beszélt, hogy hat év után az ország hangulata is meglehetősen rossz, a gazdasági helyzetet a magyarok 90 százaléka értékeli rossznak, és a megkérdezettek 37 százaléka személyes életében is rossz időszaktól tart.

Arra a kérdésre, hogy mikorra teszik az előrehozott választásokat, Navracsics Tibor azt mondta: ez attól függ, hogy mikor távozik a kormány a hivatalából. Azért nem kalkulálunk időponttal, mert nem rajtuk múlik a dolog - tette hozzá a frakcióvezető. Arra a kérdésre, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásán gondolkodnak-e, azt mondta: június 7-ig, az SZDSZ tisztújító küldöttgyűléséig az SZDSZ-en belül is több kimeneteles a koalíció ügye.

Elmondta, hogy a Fidesz keddi és szerdai elnökségi ülésén is a koalíció hat évét értékelték és a következő időszak feladatairól beszélnek, a nyárra készülve. Hangsúlyozta, a kétnapos elnökségi ülések általában nem a szokásos menetrendben zajlanak, ilyenkor nem szoktak konkrét döntéseket hozni, hanem inkább értékelik a közvéleménykutatási adatokat, politikai, gazdasági helyzetértékeléseket hallgatnak meg. Arra a felvetésre, igaz-e, hogy a Fidesz egykulcsos személyi jövedelemadózásban gondolkodik, Navracsics Tibor azt mondta: nem, soha ilyen hivatalos bejelentés nem volt. Mint mondta, a lap újságíróját kell megkérdezni, honnan szerezte ezt az információt. Közölte, hogy a Fidesz hétfői frakcióülésen tájékoztatást ad annak kapcsán, hogy a köztársasági elnök szerdán bemutatja a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét.
Beke G. László
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.