2020. szeptember 29.
//
Mihály névnap

Szobrot állítottak Szent Anna családjának

2017. augusztus 12. 3:59
Új szoborcsoporttal gazdagodott a város: pénteken avatták fel Szent Anna, Joachim és Szűz Mária szobrait a Ranolder téren.

A Piller Csaba által megtervezett és létrehozott köztéri műalkotást Szabó Imre veszprémi vállalkozó ajánlotta fel a városnak. A háromfős szoborcsoport a két szülőt álló helyzetben, egymást átkarolva ábrázolja, míg gyermekük, Mária egy széken ül.

Az ünnepélyes leleplezés előtt Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy egy jó műalkotás közösséget teremt maga köré. Rámutatott, hogy a csúnya, gödrös Ranolder teret pár éve rendbe tették, padokat helyeztek el rajta, a tér gazdagsága pedig tovább erősödik az ide megálmodott szobor által.

Porga GyulaPorga Gyula

Márfi Gyula érsek a család fontosságáról szólt. A szülők felelőssége az – mondta –, hogy teljes értékű embereket neveljenek egy olyan korban, amikor csak informálni akarunk, és lemondunk a gyerekek formálásáról – be akarjuk programozni őket, mint egy robotot, nem pedig tanítani és nevelni. Piacképes tudással akarjuk őket felvértezni, de a jó iskolának és a jó szülőnek törekednie kell arra, hogy az általános műveltségnek, a vallási ismereteknek, az érzelmi nevelésnek is kellő figyelmet szenteljenek. Erősítenünk kell gyermekeink akaratát, hogy ellen tudjanak állni a kísértésnek és tudják cselekedni a jót.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Szent Anna a keresztény hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt, a várandósak, az édesanyák, a házaspárok és a nagyszülők védőszentje. Alakját már a 2. század óta nagy tisztelet övezi a keresztény közösségekben, hazánkban Mária után az ő személyéhez köthető a legtöbb búcsújáró hely. Az apokrif iratok elbeszélése szerint Anna Betlehemből származott, és a názáreti Joachimhoz ment feleségül, huszonnégy évesen.

Házasságuk nem volt egyszerű: húsz éven át nem érkezett a gyermekáldás, a kor társadalmi felfogása pedig kirekesztette a gyermektelen párokat. Joachim el is határozta, hogy maga mögött hagyja a várost és szégyenében elbujdosik az erdőben, amikor az Úr angyalt küldött hozzá, megüzenve: leánya fog születni, akit Máriának neveznek majd. Így is lett. Joachim néhány év múlva meghalt, Anna azonban még sokáig élt, és unokáját, a kis Jézust is ismerhette.

A szoborról a polgármester, az alkotó és a mecénás rántotta le a leplet, az avatáson az Orlando énekegyüttes működött közre.

Söge

További cikkek

Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
A hétfőn átadott fejlesztésnek köszönhetően a nemesvámosi cég új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Több dunántúli vasútvonalon új menetrend és tarifa lépett életbe hétfőn, a MÁV honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MÁV-START olcsóbb, sűrűbb és utasbarát kínálatot nyújt a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Péntek délután tartotta alakuló ülését az IKSZ, Ifjúsági Kreszténydemokrata Szövetség veszprémi szervezete.