2020. július 15. // Henrik névnap

Szobrot állítottak Szent Anna családjának

2017. augusztus 12. 3:59
Új szoborcsoporttal gazdagodott a város: pénteken avatták fel Szent Anna, Joachim és Szűz Mária szobrait a Ranolder téren.

A Piller Csaba által megtervezett és létrehozott köztéri műalkotást Szabó Imre veszprémi vállalkozó ajánlotta fel a városnak. A háromfős szoborcsoport a két szülőt álló helyzetben, egymást átkarolva ábrázolja, míg gyermekük, Mária egy széken ül.

Az ünnepélyes leleplezés előtt Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy egy jó műalkotás közösséget teremt maga köré. Rámutatott, hogy a csúnya, gödrös Ranolder teret pár éve rendbe tették, padokat helyeztek el rajta, a tér gazdagsága pedig tovább erősödik az ide megálmodott szobor által.

Porga GyulaPorga Gyula

Márfi Gyula érsek a család fontosságáról szólt. A szülők felelőssége az – mondta –, hogy teljes értékű embereket neveljenek egy olyan korban, amikor csak informálni akarunk, és lemondunk a gyerekek formálásáról – be akarjuk programozni őket, mint egy robotot, nem pedig tanítani és nevelni. Piacképes tudással akarjuk őket felvértezni, de a jó iskolának és a jó szülőnek törekednie kell arra, hogy az általános műveltségnek, a vallási ismereteknek, az érzelmi nevelésnek is kellő figyelmet szenteljenek. Erősítenünk kell gyermekeink akaratát, hogy ellen tudjanak állni a kísértésnek és tudják cselekedni a jót.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Szent Anna a keresztény hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt, a várandósak, az édesanyák, a házaspárok és a nagyszülők védőszentje. Alakját már a 2. század óta nagy tisztelet övezi a keresztény közösségekben, hazánkban Mária után az ő személyéhez köthető a legtöbb búcsújáró hely. Az apokrif iratok elbeszélése szerint Anna Betlehemből származott, és a názáreti Joachimhoz ment feleségül, huszonnégy évesen.

Házasságuk nem volt egyszerű: húsz éven át nem érkezett a gyermekáldás, a kor társadalmi felfogása pedig kirekesztette a gyermektelen párokat. Joachim el is határozta, hogy maga mögött hagyja a várost és szégyenében elbujdosik az erdőben, amikor az Úr angyalt küldött hozzá, megüzenve: leánya fog születni, akit Máriának neveznek majd. Így is lett. Joachim néhány év múlva meghalt, Anna azonban még sokáig élt, és unokáját, a kis Jézust is ismerhette.

A szoborról a polgármester, az alkotó és a mecénás rántotta le a leplet, az avatáson az Orlando énekegyüttes működött közre.

Söge

További cikkek

Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Újabb fejezetéhez érkezett az illegális hulladéklerakók és a városi közszolgáltató véget nem érő szappanoperája. Most a Haszkovó 13. mellett alakult ki egy olyan lerakat, ami akár három társasházi lakás lomjait is kiteszi. A VHK munkatársai szerdán elszállítják a hulladékot, habár egyszerűbb megoldás is lehetett volna.
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
2020. július 15. // Henrik névnap