2021. április 13.
//
Ida névnap

A megfigyelés tárgya – a Vass László Gyűjtemény új kiállítása

2017. július 13. 21:24
Szombaton délelőtt 11 órakor a Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény galériájában Mauer Dóra – A megfigyelés tárgya című kiállítást nyitja meg Geskó Judit a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének vezetője.

Programajánló rovatunkban erre a hétvégére, a strandolást nélkülözők számára egy kiállításmegnyitót ajánlunk.

Maurer Dóra - Munkácsy-, és Kossuth díjas grafikus, festő, filmkészítő, művésztanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Professzor Emeritája - egyik alkotó énje játékos, szellemes, nőies, a másik ezzel szemben határozott, egzakt és rendszeres. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a 70-es évektől kezdve Magyarországon is megrendezésre kerültek konkrét, szisztematikus művészeti kiállítások.

Az 1970-es évek közepén indította Kvázi-képek sorozatát, mely képeken egy geometrikus raszter-rendszer valamelyik részletét kiemelte, felnagyította, s elhelyezte a síkban, később a térben is.

„Művészetének tipikus műtípusa eltolódásokkal kapcsolatos, és a mágikus négyzet vizsgálatára vezethető vissza, ezek a kváziképek. A nyolc választott színből álló rendszerábrák színváltozásait újra meg újra megfestve jutott el egyfajta Hommage à Monet sorozathoz, amelyet „relatív kváziképek”-nek nevezett el.” – olvashatjuk Веkе László részlet és aktuális kiegészítés Maurer Munkák 1970-1993 című katalógusában megjelent tanulmányból.

A Kvázi-képek sorozata teremtő elve folyamatosan jelen van művészetében. Mauer Dóra igen szerteágazó művészeti tevékenysége a tudatos és tervezett, konstruált műteremtés mellett helyenként nem nélkülözi az iróniát és humort.

Most, a tavalyi nagysikerű londoni White Cube-beli egyéni kiállítása után, a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben állít ki.

A kiállítás megtekinthető 2017. október 28-ig a vasárnapi szünnapot kivéve minden nap 10 órától 18 óráig.

Riskó Annamária