Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Olasz kormány: az NGO-mentőhajók vigyék a migránsokat Triesztbe

2017. július 9. 12:09 // Forrás: Mti
Nem mondott le a dél-olaszországi kikötők lezárásáról az olasz kormány, amely arra akarja kényszeríteni a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóit, hogy az észak-olasz kikötőkbe, többek között Triesztbe szállítsák a migránsokat - értesült az olasz sajtó szombaton.

A Corriere della Sera úgy tudja, a római kormány már a következő napokban lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a Földközi-tengeren tevékeny NGO-mentőhajók előtt. Az olasz hatóságok ezzel azt akarják elérni, hogy a migránsokat szállító hajók ne a legközelebbi déli kikötőkben érjenek partot, hanem északabbra, egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket. A római kormány úgy gondolja, hogy ezzel el tudja bátortalanítani az NGO-kat, hiszen ha Szicília helyett Triesztig kell hajózniuk, az további több száz kilométeres tengeri utat jelent számukra.

A napilap hozzátette, a római belügyminiszter az idén több mint 200 ezer ember érkezésével számol. Az olaszországi tartományi elnökök és polgármesterek már jelezték a kormánynak, hogy nem kívánnak több menedékkérőt befogadni. A kormány ellenlépésként épületeket foglalhat le az emberek elhelyezésére.

Roberto Dipiazza trieszti polgármester, az Új Jobbközép (NCD) politikusa abszurdnak, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt pedig őrültségnek nevezte a kormány terveit. A FI hangsúlyozta, hogy az olaszok "nem bírják tovább elviselni az ellenőrzés nélküli migrációs helyzetet", ami az országban a kormány miatt kialakult.

Az olasz kormány szombat este bejelentette, hogy az NGO-kkal július 13-ra tervezett találkozót legalább egy héttel elhalasztják, mivel Rómának az NGO-k tevékenységét szabályozó olasz javaslatcsomagot Brüsszellel is egyezetnie kell.
Marco Minniti olasz belügyminiszter a jövő héten a líbiai Tripoliban az afrikai ország polgármestereivel egyeztet az embercsempész szervezetekkel szembeni fellépésről.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő a G20-csúcsértekezleten úgy nyilatkozott, az EU nem közömbös az olaszországi migrációs helyzet iránt, de "nézeteltérések" vannak Olaszország és a többi tagállam között. "Előrelépéseket teszünk majd az EU-tagállamokkal a megoldásért" - jelentette ki Paolo Gentiloni. Hozzátette, az Afrikából érkezők többsége gazdasági bevándorló, akiket azonban a klímaváltozás is migrációra kényszerít. Paolo Gentiloni azt mondta, Afrikában nehéz megkülönböztetni a menedékkérőket a gazdasági bevándorlóktól.

Egy korábbi felmérés szerint az olaszok 67 százaléka nem akarja, hogy további migránsok érkezzenek Olaszországba, 61 százalék pedig lezárná a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.