Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fény az éjszakában

2017. június 25. 4:30
Ismét fény táncolt a Csónakázó-tó vízén: második alkalommal rendezte meg a Juhannus ünnepet a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület szombaton, amelynek keretében egy lángoló csónakot is vízre bocsátottak a Kolostorok és kertekben.

A nyári napforduló ősidők óta számon tartott ünnep a természeti népek körében, sokan sokfelé pedig a mai napig is felelevenítik a hozzá kötődő népszokásokat. Mi idehaza elsősorban Szent Iván-éjként ismerjük, a finnek viszont Juhannusnak, azaz a fény, az éjféli nap és a zászlók ünnepének hívják, amit minden évben a június 24-hez legközelebb eső hétvégén tartanak.

Ilyenkor a sarkkörön túl a nap a horizont felett marad egész éjszaka, az északi népek pedig családjuk körében, többnyire a nyaralóikba elvonulva, vidám mulatozással és makkara, azaz kolbászsütéssel töltik az éjtelen éjnek is nevezett ünnepet. Utóbbira utal a zászlók sajátos használata is: a hagyomány szerint a finn zászlót 18 órakor húzzák fel az ünnepet megelőző napon, és csak másnap 21 órakor engedik le.

Ezt az ünnepet elevenítette fel a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület is, immár második alkalommal: a tavalyi évben a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként, idén pedig Finnország függetlenségének 100 éves évfordulójához kapcsolódva valósult meg a rendezvény – mondta el Szamosi Attila egyesületi elnök.

A nap során több színes programmal is készültek, többek között asszonycipelő és csizmahajító versennyel, az este leglátványosabb részeként pedig fáklyás menet vonult a Csónakázó-tóhoz, ahol a hagyományoknak megfelelően egy öreg csónakon máglyát raktak, majd – a szokástól kicsit eltérően, a település legidősebb embere helyett – Porga Gyula polgármester vezénylésével a vízre bocsátották az égő ladikot.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Veled végtelen – jön az 1x1 fesztivál Szeptember 21-23. között az Acticityben rendezik meg az EKF támogatásával megvalósuló, a Három Királyfi Három Királylány alapítvány által szervezett fesztivált. Koncertekre, kulturális eseményekre, kommunikációs és gasztronómiai workshopra várják az érdeklődőket. 2023. szeptember 20. 15:24 Azahriah és Desh népszerűsége töretlen, Harry Styles és Eminem a leghallgatottabb külföldi előadó Azahriah és Desh népszerűsége töretlen, Harry Styles és Eminem a leghallgatottabb külföldi előadó A hazai közönség legtöbbször Azahriah és Desh Pullup című számát hallgatta a Spotify-on, mely majdnem 6,5 millió lejátszást ért el 2022-ben. Ugyanezen a zenei streamingszolgáltatón a világ legnépszerűbb dalának Harry Styles As It Was című dala tekinthető, amit több mint 1,7 milliárdszor játszottak le a platformon tavaly. 2023. július 11. 14:06 Nem csak a zenéről szól az EFOTT Nem csak a zenéről szól az EFOTT Jövő héten, július 12. és 16. között rendezik meg az EFOTT-ot a Velencei-tónál. A rendezvény házigazdája a Pannon Egyetem. 2023. július 6. 15:42 Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – közölte a katasztrófavédelem. 2023. június 20. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.