Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Séta a zenei metropolisszá váló Veszprémben

2017. június 7. 16:09
Veszprémben nyáron szinte tilos szabadságra menni – de legalábbis jól meg kell választani az időpontot, nehogy lecsússzunk a rengeteg izgalmas programról, amit a város kínál. Bérczi Beátát, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük az előttünk álló hónapok kínálatáról.

– Turisztikailag mit ígér számunkra az idei nyár?

– Júniusban már megkezdődnek a változatosnál változatosabb programok, hiszen lesz Múzeumok éjszakája (június 24.) és rögvest két fesztivál is közeleg. 5. alkalommal tér vissza a Sörfesztivál (június 15-18.), amely idén még gazdagabb kínálattal nyújt kikapcsolódási lehetőséget elsősorban a fiataloknak, de persze mindenki előtt nyitott. Több híres fellépő érkezik, ugyanakkor a fesztivál megtartja eddigi jellegét, és szereplési lehetőséget biztosít helyi együtteseknek is. Emellett hamarosan kezdődik a 24. Kabóciádé (június 17-18.), amely a 25 éves Kukkantó című műsorral szorosan együttműködve szintén még látványosabb programmal várja a családokat a Kolostorok és kertek rendezvényhelyszínen.

Júliusban mind fesztiválok, mind szálláskapacitás tekintetében teltház várható: a szokásokhoz híven a már önálló gasztronómiai fesztiválként is helytálló Rozé, Rizling & Jazz Napok (július 7-16.), a VeszprémFest (július 12-15.) és az Utcazene Fesztivál (július 19-22.) fogja szórakoztatni a kultúrát és zenét kedvelőket.

Fotók: archívFotók: archív

Augusztus elején az Auer Hegedűfesztivál (augusztus 2-6.) tölti meg zenével Veszprém utcáit, a nyár végén pedig a Kabóca Bábszínház Helka című produkciójával várja a kicsiket és nagyokat a Séd partjára.

– A hagyományos programok mellett érezhetők új trendek a turizmusban?

– Új trendek minden évben vannak. Nagyon megváltoztak az utazási szokások és igények, Magyarország és Veszprém pedig bőséges kínálatot tud nyújtani ezekre válaszul. Ismét divatba jöttek például a városlátogatások, ami kedvez Veszprémnek, hiszen a város kulturális sokszínűsége, történelmi múlja, földrajzi adottsága számos lehetőséget kínál az idelátogató turistának. Júliusban szinte zenei metropolisszá változik a város, amikor nemzetközi sztárok adják egymásnak a kilincset, melynek köszönhetően egyre nagyobb számban érkeznek belföldről és külföldről egyaránt a vendégek városunkba. Ugyancsak új trend az egészségturizmus. Magyarország közép-kelet-európai szinten nagyon kedvelt egészségturisztikai célpont, és ez kedvez a nemzetközi turistaérkezésben mért arányoknak is.

– Gondolom, a városlátogatásokhoz kapcsolódóan folytatódnak a városnéző séták is.

– Természetesen, és egy kicsit újítottunk ebben mi is. Ezentúl is lesznek ingyenes és fizetős sétáink is, és míg eddig mindig egy-egy ünnephez kötődően hétvégén indítottunk a sétákat, most megpróbáljuk hétköznap is, például a Rozé, Rizlinghez és az Utcazene Fesztiválhoz kapcsolódóan. Ilyenkor sokan érkeznek a városba a fesztiváloknak köszönhetően. A tapasztalatok alapján igénylik a vendégek a szervezett sétákat, városnéző kulturális programokat, melyek során felkeltjük az érdeklődést a kiállítóhelyek iránt és megmutatjuk a város nappali arcát. Próbáljuk a tematikákat is úgy alakítani – ami egyébként megtalálható a veszpreminfo.hu oldalán –, hogy mindkét fesztiválon egy kicsit mást mutassunk meg, hiszen a célközönség is eltérő, illetve mindig nyújtunk kedvezményeket is a gasztro- és kiállítóhelyekre, ahova turista és helyi lakos egyaránt el tud látogatni a séták után.

– Melyek a bejáratott helyek?

– A legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciója városunknak továbbra is az állatkert. Tavaly több mint 400 ezer látogatót vonzott, a folyamatos fejlesztéseknek és a Dínó Parknak-ami az ország legnagyobb ilyen parkja – köszönhetően. Minden érdeklődőnek javasoljuk, hogy érdemes egy egész napot rászánni. A természet közelségét kedvelőknek ajánljuk a páratlanul szép Séd-völgyi sétautat, a Kolostorok és Kerteket. A Séd mentén sorakozó történelmi épületek és romok szomszédságában található vendéglátóhelyekre is érdemes betérni családdal, kutyával, akár kocogva, hiszen igazi gasztronómiai élmény részesei lehetünk az újranyitott Fricskában, ahova Michelin csillagos étteremből érkezett séf. A gasztronómia szerelmesei a Séd-völgyben több kiváló étterem közül is választhatnak, mint például a Historia Malomkert, a Villa Medici, a Betekints – és mindegyik helyen elérhetők a BBTDM kerékpárkölcsönző hálózat kerékpárjai. Végül, de nem utolsósorban megemlíteném a kulturális és egyházi kiállítóhelyeket – a Művészetek Házát, a Szaléziánumot, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt –, a Laczkó Dezső Múzeumot, a Várbörtönt. Azt gondolom, Veszprém sokszínűségét épp ez adja, hogy bármikor, az év mind a 12 hónapjában tudunk tartalmas programot ajánlani.

– Mennyire kell mélyen a pénztárcájába nyúlnia annak, aki szeretné kiélvezni a nyarat?

– Egy picit emelkedtek az árak, aminek két oka van. Egyrészt Veszprém a szolgáltatások (szálláshelyek minősége, éttermek színvonala, prémium zenei fesztiválok stb.) tekintetében mindig is prémium kategóriába tartozott, amit az árak is tükröznek. A Balaton közelsége is bizonyos mértékben befolyásolja, pozícionálja az árakat.

Másrészt a szervizdíj is egységesen be lett építve a vendéglátóhelyek áraiba, amiről közösen döntöttek a Veszprémi Turisztikai Egyesület vendéglátóhelyet üzemeltető tagjai. Ez a lépés leegyszerűsíti a borravaló adás folyamatát a vendég számára, továbbá előnyős a helyi gazdaságnak, a vendéglátóhelyeket üzemeltetőknek és a vendéglátásban dolgozóknak is. Elmondhatjuk, hogy Veszprémben egy kicsit magasabbak az árak egy hasonló adottságokkal rendelkező városhoz képest, azonban e mögött minőség és szolgáltatás is van. Mindamellett aki akarja, szinte költés nélkül eltölthet egy egész napot Veszprémben, hiszen rengeteg ingyenes program is várja az idelátogató turistákat és helyi lakosokat egyaránt.

A Tourinform Veszprém továbbra is heti 7 napban várja a turistákat az Óváros téren, a fesztiválok ideje alatt pedig hosszabbított nyitvatartással, este 10-ig fogadják az érkezőket a Kossuth utcai pavilonban, és mindkét helyen árulják majd a Gizella sört is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Szerda éjféltől hőségriadó lép életbe Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, június 21-én (szerda) 00.00 órától június 23-án (péntek) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – közölte a katasztrófavédelem. 2023. június 20. 15:17 Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben. 2023. április 28. 11:33 A nyolcvanas években a nyár is jobb volt? A nyolcvanas években a nyár is jobb volt? Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt. 2022. augusztus 6. 23:03 Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért Kis túlzással a nyár minden hétvégéjére jut egy-egy komolyabb fesztivál Veszprém és Balaton környékén. Sokszínű programmal várják a borrajongókat és gasztrokedvelőket, az aktív pihenésre vágyó nagycsaládosokat és természetesen a kulturális programok kedvelőit is. Azonban a tömegrendezvények, az önfeledt nyári pörgés a környezetünkre is hatással van. Milyen kis lépéseket tehetünk a fenntarthatóbb szórakozásért? A Tiszta Balaton, tiszta művészet program többek között ezt hivatott megmutatni. 2022. július 30. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.