2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap

Nemzetközi építész diákkonferenciát tartanak a hétvégén Veszprémben

2017. április 7. 15:43
A pénteken kezdődő diáktalálkozó egyik pályázata a Kápolnák a Kárpát-medencében címet kapta.

Az 1995 óta megszakítás nélkül minden év tavaszán megrendezett középiskolai diáktalálkozók célja az építőipari szakközépiskolákban tanuló fiatalok évenkénti szakmai információcseréje, az egymástól távoli iskolákban folyó szakmai munka megismerése, a rendező iskola és az iskolában folyó szakmai munka bemutatása, a konferenciának otthont adó településnek és környezetének bemutatása, építészeti és kulturális értékeinek megismerése, továbbá szakmai pályázatokon és építészettörténeti, helytörténeti vetélkedőn való megmérettetés.

A konferencia hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Megyeházán.

Az esemény védnökeként Márfi Gyula érsek a vallás és az építészet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

„Az építészetben az egyház a történelem előrehaladtával mindig egyre nagyobb szerepelt vállalt. Ha manapság elvennék a városokból azokat az építményeket, amelyeket a hit inspirált, rájönnénk arra, hogy mit veszítenénk. Akik a gótikus építményeket építették, még rendelkeztek jövőképpel, manapság az emberek csupán 3-5 évre gondolnak előre” - mondta. Reméli, hogy a diákkonferencia résztvevői olyan szakemberré válhatnak a jövőben, akik mind Istennek és mind az embereknek javára válnak.

Porga Gyula köszöntőjében örömét fejezte ki építész konferencia veszprémi megrendezése iránt, az építész szakmát pedig hosszútávon piacképesnek nevezte. A diákokhoz szólva kiemelte, fontos, hogy azok, akik a társadalmat és az országot építik, azok a legmagasabb szakmai képzést és támogatást kapják meg, ezért is van szükség az ilyen fórumokra, mint a most hétvégi konferencia - mondta.

A diákok a három nap során a konferenciabeszélgetések mellett helytörténeti városnézésen vesznek részt a helyi és környékbeli múzeumokban, a könyvtárban, a színházban, különböző templomokban, valamint vetélkedőkön vesznek részt, és kiállításokat tekintenek meg.

Ge. Á.
Domján Attila
2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap