Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi építész diákkonferenciát tartanak a hétvégén Veszprémben

2017. április 7. 15:43
A pénteken kezdődő diáktalálkozó egyik pályázata a Kápolnák a Kárpát-medencében címet kapta.

Az 1995 óta megszakítás nélkül minden év tavaszán megrendezett középiskolai diáktalálkozók célja az építőipari szakközépiskolákban tanuló fiatalok évenkénti szakmai információcseréje, az egymástól távoli iskolákban folyó szakmai munka megismerése, a rendező iskola és az iskolában folyó szakmai munka bemutatása, a konferenciának otthont adó településnek és környezetének bemutatása, építészeti és kulturális értékeinek megismerése, továbbá szakmai pályázatokon és építészettörténeti, helytörténeti vetélkedőn való megmérettetés.

A konferencia hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Megyeházán.

Az esemény védnökeként Márfi Gyula érsek a vallás és az építészet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

„Az építészetben az egyház a történelem előrehaladtával mindig egyre nagyobb szerepelt vállalt. Ha manapság elvennék a városokból azokat az építményeket, amelyeket a hit inspirált, rájönnénk arra, hogy mit veszítenénk. Akik a gótikus építményeket építették, még rendelkeztek jövőképpel, manapság az emberek csupán 3-5 évre gondolnak előre” - mondta. Reméli, hogy a diákkonferencia résztvevői olyan szakemberré válhatnak a jövőben, akik mind Istennek és mind az embereknek javára válnak.

Porga Gyula köszöntőjében örömét fejezte ki építész konferencia veszprémi megrendezése iránt, az építész szakmát pedig hosszútávon piacképesnek nevezte. A diákokhoz szólva kiemelte, fontos, hogy azok, akik a társadalmat és az országot építik, azok a legmagasabb szakmai képzést és támogatást kapják meg, ezért is van szükség az ilyen fórumokra, mint a most hétvégi konferencia - mondta.

A diákok a három nap során a konferenciabeszélgetések mellett helytörténeti városnézésen vesznek részt a helyi és környékbeli múzeumokban, a könyvtárban, a színházban, különböző templomokban, valamint vetélkedőkön vesznek részt, és kiállításokat tekintenek meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. ma 11:48 Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.