Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változások a történelem érettségiben

2017. április 3. 23:03
Alig egy hónap, és itt a gimnazisták mindent eldöntő vizsgája, az érettségi. Dr. Réti Balázst, a Lovassy László Gimnázium történelemtanárát kértük meg, ismertesse a történelem érettségi változásait.

Alapjában nem változik a rendszer, nagy újdonságok a feladatok felépítésében nem fogják a gyerekeket érni, főleg az írásbeliben vannak változások. Régebben 90-60 pont arányban oszlott el az összpontszám írásbeli és szóbeli között. Ez most 100 pontra és 50 pontra változik. Ezzel az írásbeli súlya növekszik meg jobban.

Mindenképp fontos, hogy a gyerekek számára korlátozták a választási lehetőséget az írásbeli esszé részében. Eddig igen nagy volt a választék, most csökken a mozgástere a fiatalnak, hiszen 4 témából 2 esszét kell megírni. Emelt szinten is csökken az megírandó esszék száma: 6 tárgykörből hármat írnak meg. Mindenképp pozitív ez a változás mind a gyereknek, mind pedig a javító tanárnak. Ezen túlmenően az is változik az esszé megírásánál, hogy az egyik egy rövid egyetemes, a másik pedig egy hosszú magyar tétel lesz.

Ami a legfontosabb, hogy van egy korszakhatár, 1849. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik esszét 1849 utáni témából választották, akkor a másikat a korszakhatár előttről kell - vagy fordítva. A kettőnek különböző korszakot kell feldolgoznia.

Az emelt szintnél van egy harmadik esszé is, ami egy komplex elemzés. Ez most a fekete ló a gimnazisták számára, hogy mi lesz ez. A leírások szerint egy olyan hosszú esszét kell írni, ami több koronát vezet – például az Árpád-háztól Mária Teréziáig, vagy egy összehasonlítást kell összevetni egy egyetemessel az adott korszakból. Ez egy nagyobb tudást igénylő feladat, ami egy ijesztő lehet a fiatalok számára, hiszen nem tudják, mire számíthatnak.

Pont emiatt érdekes, hogy az emelt szintű érettségi időbeosztása is változik. A középszintű esetében marad a 180 perc az egészre. Az emelt szintű esetében annyiban változik növekedni fog a teszt részének időtartama 10 perccel, míg az esszé részének 10 perccel csökken, követve azt, hogy kevesebb esszét kell írni.

Ami még változás a konkrét tényeken kívül, hogy 15%-kal csökkennek az érettségi témák leginkább a középszintű érettséginél. De olyan témák nem lesznek benne, mint Hunyadi János, Napóleon vagy Bethlen Gábor tevékenysége, ami egy negatívuma a változásoknak. Kivettek témákat, de helyette újítások is lesznek, mint például a munkaügy ismerete, pénzügyi ismeretek, gazdasági alapismeretek. Nem biztos, hogy ezeknek átadására minden történelemtanár felkészült, hiszen nem kifejezetten a történelemanyag része.

Fontosabb még az, ami körül nagy viták mentek, a történelem atlasz használata. Tavaly eldőlt már, hogy utoljára ebben az évben lehet azon atlaszokat használni, amiben még benne van a kronológiai táblázat, ami nagy segítség.

Nem csak a diákok számára lesznek változások, hanem a javító tanároknak is, hiszen jelölniük kell majd a diákok számára a tartalmi elemet a javításban. Több munkát jelent a tanároknak, de a diákoknak mégis jobb, hiszen látni fogják, mit rontottak el vagy hagytak ki konkrétan.

Nem lehet még megválaszolni, hogy mennyire lesznek pozitívak ezek a változások. Az esszék számának csökkentése mindenképpen okos döntés volt dr. Réti Balázs szerint. A jövő zenéje, hogy hogyan fog ez majd lecsapódni, hogyan fogják a diákok megélni.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.