Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A VEN sokkal több, mint egy jó buli

2017. március 30. 9:47
Április 24. és 30. között ismét alkonyattól pirkad, vagyis visszatér a Veszprémi Egyetemi Napok, amely idén egy kis ráncfelvarráson esett át. Balassa Gergővel, a 2017-es VEN főszervezőjével beszélgettünk.

Kezdjük egy kis történelem leckével! Az egyetemi napok között mennyire számít úttörőnek a VEN?

A VEN indulásakor, 1969-ben az egyetem a 20. születésnapja alkalmából „megajándékozta” magát az egyetemi napokkal, majd az első diákrektor határozata értelmében elrendeltetett, hogy 1971-ben is lesz VEN, így a hagyomány folytatódhatott. Az akkori kulturális és tudományos seregszemle a régió egyik legnagyobb hallgatói rendezvényévé nőtte ki magát. A történelem nem volt mindig szerencsés a VEN megszervezéséhez, voltak mélypontok, de a kezdeményezés, hogy hozzunk létre egy közösségépítő találkozási pontot, azt gondolom, nagyon jó. A kezdeti koncepció szerint az oktatók ültek be az iskolapadba, a diákokból lett rektor, később pedig egyenrangú partnerekként találkozhatott oktató és hallgató a VEN-en. Mi most ezt az irányt szeretnénk visszahozni, hogy a két fél intenzív részvételével a rendezvény visszakerülhessen régi dicsfényébe.

Ha jól tudom, az egyik legrégebbi hagyományú egyetemi napokról beszélhetünk.

Mindenképpen. Már az egyetem 5. és 10. születésnapján is voltak kezdeményezések, bizonyos szempontból ezek is VEN előzmények. Annyi biztos, hogy egy hatalmas volumenű rendezvényről van szó, ahol az évtizedek alatt több tízezer látogató vett részt. 1978-ban például 6 külföldi és 12 hazai egyetem képviselte magát rajta, ami akkoriban nagyon nagy jelentőségű volt.

Ugyanakkor, ahogy említetted, voltak mélypontok, a hallgatói aktivitás is megcsappant. Mennyire célotok, hogy felpezsdítsétek a hallgatói életet a VEN-nel? Én úgy láttam, a gólyabálon már elindult egy ilyen kezdeményezés…

Kancellár úr a nyáron többek között azzal bízott meg, hogy próbáljuk meg más alapokra helyezni a hallgatói élet, a hallgatói szolgáltatások rendszerét, amelynek egyik blokkját képezi – sok más mellett – a hallgatói rendezvények megszervezése. A 2016-os gólyatábor és gólyabál volt az első két rendezvényem, ahol már a szervezési folyamatok legelején nagyon sok csatát vívtam, szerettem volna sok mindent másként csinálni. Ilyen volt az, amikor a gólyabálnál áttettük csütörtökre az időpontot a korábban megszokott péntekhez, szombathoz képest, és csökkentettük a belépőjegyek árát is,mert azt érzem és látom, hogy a hallgatók nem maradnak itt péntek-szombatra, így viszont sikerült egy teltházas, közel 800 fős gólyabált szerveznünk. Be kell látni, hogy az egyetemisták minőségi hallgatói élet hiányában nem fognak Veszprémben maradni, a hallgatók nélkül viszont egyetem sincs. Amit a gólyabálon elkezdtünk, azt szeretném a VEN-en is továbbvinni, és a hallgatóktól is azt kérem, hogy legyenek ebben partnerek, mert erre az egységre nagyobb szükség van, mint bármikor.

Gondolom, koncepció szintjén, a programok összeállításánál is ez dominált. Milyen különlegességekkel készültök?

A VEN egy hatalmas lehetőség a különböző generációk találkozására, és hogy a résztvevők kaphassanak valami semmi máshoz nem hasonlítható pluszt. Ehhez viszont az kell, hogy magasra tegyük a lécet magunkkal szemben, és engedjük el a parciális érdekek mentén való gondolkodást, valamint azt gondolom, hogy merni kell változtatni a szokásjogon alapuló rendszereken. Így idén például nem öt, hanem négy csapat fog versenyezni és küzdeni a diákrektori címért. A régi rendszer nem minden esetben követte le a szakok és a hallgatói létszám változását, egy új modellt kellett kialakítani. Most ugyan kevesebb csapat van, viszont sokkal nagyobb, 50-60 fős létszámmal dolgoznak – főként elsőévesek –, és sikerült kiépíteni egy összetartó, stabil közösséget.

A programoknál, a zenei felhozatalnál szintén az volt a cél, hogy több réteget szólítsunk meg: egyetemistákat, városi fiatalokat, a régebb óta fiatalokat, hogy mindenki találjon egy olyan szeletet a VEN-ből, ami az övé lehet. Lehet, hogy az csak egy nap, egy koncert, egy baráti sörözés, új barátságok kezdete, de dolgozom ennek a szellemiségnek megerősítésén, a közösségek építésén, hiszen szerintem erről is szólnak az egyetemi napok. A VEN a Pannon Egyetem legnagyobb olyan hallgatói rendezvénye, amely a város felé is nyitott, ezzel pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy kicsit leomoljon az a sokat emlegetett üvegfal egyetem és város között. Szerencsére most van egy stabil támogatói háttér az egyetem részéről – külön kiemelem kancellár urat és a Hallgatói Önkormányzat elnökét –, és sikerült egy nagyon erős partnerre találnunk a városban. A rendezvény fővédnöke Ovádi Péter önkormányzati képviselő, aki azon túl, hogy a fiatal generációt is képviseli, éppen a napokban állt ki a Pannon Egyetem egysége mellett és jelentette ki, hogy a Georgikon Kar továbbra is a Pannon Egyetem részét fogja képezni. Ez úgy érzem, azt is jelzi, hogy a városnak is fontos az egyetem, és viszont.

Milyen ötletek születtek ennek érdekében?

Régi álmom vált valóra azzal, hogy a hagyományos programok csúcspontjának számító gálát, a diákrektor beiktatását visszahozhatjuk az aulába. Ez a VEN legemelkedettebb pillanata, ami most egy, a város és bárki számára is nyitott, belépőjegy nélkül megtekinthető, önálló blokként fog megvalósulni. Igyekeztünk egyébként a jegy- és bérletáraknál is korrekt ár-érték arányt meghatározni, hiszen az a cél, hogy pörögjön a hallgatói élet.

Az EFOTT fiatalos és lendületes csapatával való együttműködésünk eredményeként a VEN-ek történetében először online jegyértékesítést vezettünk be a rendezvényen, ugyanakkor a város támogatása is érződik, hiszen a Hangvillában is válthatók jegyek – március végéig egyébként még kedvezményesen.

Számomra fontos visszajelzés az is, hogy egyre több korábbi diákrektorunk jelzi részvételi szándékát a VEN-en – közülük többen külföldről érkeznek a VEN-re. Véleményem szerint ők azok, akik a VEN hagyományait nagy mértékben átadják, de az utóbbi években nem kapták meg azt a fajta odafigyelést, amit szerintem kellett volna. Ezt most megpróbáljuk kompenzálni, ebben pedig egy fiatal és profi marketinges csapat is a segítségemre van.

A város megmozgatásában segíthetnek a fellépők is. Kiket láthatunk a VEN-en?

Az idei VEN egyik különlegessége, hogy egy nappal hosszabb lesz. Próbáltunk olyan fellépőket elhozni, akikkel széles célcsoportot érhetünk el, és akik közül reményeim szerint mindenki megtalálhatja a maga szájízének valót. Ebben egyébként hatalmas segítségünkre volt Muraközy Péter és a Veszprémi Programiroda. Több helyszínünk lesz; a VEN nagyágyúi a nagyszínpadon kapnak majd helyet: például a Fish, Majkáék, Kowalsky meg a Vega, Irie Maffia, Halott Pénz, Intim Torna Illegál, ByeAlex és a Hősök. Ehhez jön még a DC és egy nagysátor. Mindegyik programhelyszín egy támogató, a VEN egységét szolgáló elemként fog működni. Ebben van a VEN ereje, hogy a találkozási pontok egy helyre összpontosulnak. Lesz retro vonalunk is Groovehouse-zal, Csordás Tibivel, de a fiatalok felé is nyitunk Chris Lawyer-rel, Newik-kal. Fontos, hogy ne csak az egyetemistákat érjük el, hanem a középiskolásokat is. Ezért számukra egy külön VEN Junior programmal készülünk a pénteki nap délutánján, ahol többek között a Pannon Egyetem karai is izgalmas programokkal készülnek.

A csapatvetélkedőkről mit lehet tudni?

A minőségi javulás érdekében változtattunk a csapatprogramokon is, elsősorban az időbeosztást illetően. Minden csapat kapott egy saját napot, így egy nap szigorúan egy csapat programja folyik a Diákrektori Hivatal vezényletével és a Zsűri támogatásával.

Ezen az oldalon is törekedtek arra, hogy minél inkább kivigyétek a városba?

A várossal való találkozásunk az elmúlt években leredukálódott a bevonulásra, amikor az Óváros tértől felvonultunk a felső kampuszig. Ez alapvetően nagyon látványos, de az utóbbi időben kicsit elhalványult. Most a gálával együtt a két legszínvonalasabb műsorunk visszakerült a központba, és nagyon bízom benne, hogy idén lesz ismét egy ütős bevonulásunk. Mert a VEN nemcsak egy buli, hanem valahol egy befektetés is, ami viszi az egyetem és a város jó hírnevét. Azt gondolom, hogy azok a hallgatók, akik a Pannon Egyetemet és Veszprémet választották, felelősséggel ruháztak fel minket, amit nem szabad félvállról venni és eljátszani.

Bertalan Melinda
további cikkek
Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban VEN Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban Hétfő este elkezdődött a 30. Veszprémi Egyetemi Napok, kedden pedig jelképesen a várost is megkapták a fiatalok pár napig, ami ugyanúgy az évtizedes hagyomány része, mint a felvonulás a belvárosból a felső kampuszhoz. A négy csapat jelmezekben, saját koreográfiával törte meg a keddi monotonitást Veszprémben egy rövid időre. 2023. április 25. 15:48 Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en VEN Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en Az ország legrégebbi egyetemi fesztiválja kezdődik el hétfőn Veszprémben, fennállása óta immáron harmincadik alkalommal. A VEN-en nincsenek titulusok, azaz a hallgatók és oktatók is egyszerűen csak egyetemi polgárok lesznek, akik között kötelező a tegeződés. Ez csak az egyik olyan hagyományos elem a VEN-en, ami túlélte már az egyetem névváltását, karok és képzések átalakulását, 1969 óta pedig változatlanul erősíti a városi rendezvények sorát. A jubileumi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök reggel tartották az egyetemen, ahol egy pilóta, egy pokoli teremtmény, egy hollywoodi színésznő és Super Mario is megjelent. 2023. április 20. 15:41 Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Pecsétgyűjtő játékot szerveztek szerdán a Pannon Egyetemen az EFOTT-tal karöltve abból az alkalomból, hogy az országos fesztiválnak és találkozónak idén nyáron a veszprémi egyetem lesz a házigazdája. 2023. április 6. 13:52 Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN VEN Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén. 2023. március 22. 11:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.