Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A házasság, mint terápia

2017. február 15. 8:56
Ezzel a címmel tartott előadást Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta kedden a Házasság Hete megnyitó rendezvényén az Agórában.

Ismert fogalom a házasságterápia, amely a megromlott kapcsolatot igyekszik újra helyes mederbe terelni. A pszichológus csavart egyet a dolgon és előadásában inkább azt részletezte, hogy miként szolgálhat terápiaként a házasság.

Bizonyossággal kijelenthető, hogy a legintenzívebb személyiségfejlesztő tréning.

Emellett azonban közös gondolodásra, felelősségvállalásra, türelemre és a másik megbecsülésére is megtanít.

Nincs két egyforma ember, így két egyforma igény sem létezik. Valaki a szenvedélyes szerelmet keresi, míg más a biztonságérzetet. A mai fiatalok többsége nagy szerelemre, testi-lelki vonzalomra vágyik, de amint alábbhagy a kezdeti lángolás, gyakran rádöbbennek, hogy a vonzalmon kívül semmi nem tartja össze a kapcsolatot.

Ellenben a közös érdeklődési kör, jövőkép, hullámhossz sem elég önmagában: kell a szenvedély. Ha nem is rajonghatunk mindig választottunkért, kell, hogy vonzónak találjuk, tudjuk értékelni és elismerni – hangsúlyozza a pszichológus.

Az előadás egyik fontos része a késleltetés és a jutalmazás kényes egyensúlyáról szólt. Az udvarlás időigényes, körültekintést igénylő folyamat. A jelen kor fiataljai ezzel szemben mindent akarnak és azonnal. Hibáztatni nem lehet őket: a technológiai fejlődés és a fogyasztói társadalmi magatartás szinte minden igényüket azonnal kielégíti. A levelezést felváltotta a chatelés, amely azonnali párbeszédet tesz lehetővé. Nem kell napokat várni egy levél megérkezésére, vagy épp arra, hogy élelmiszert várásolhassunk.

A szülői magatartás ugyancsak hozzászoktatja a gyermeket ahhoz, hogy semmire se kelljen várnia: egyes felnőttek úgy érzik, kínozzák csemetéjüket azzal, ha nem adják meg azonnal, amire vágyik.

A fiatalok egyre kevésbé tudják kezelni az egészséges szexuális vágyaikat, a házasságig megőrzött tisztaság pedig egyre divatjamúltabbnak tűnik. A várakozás azonban gyakran olyan feszültségeket szül, amelynek hatására megismerszik az ember igazi énje, szándéka és elképzelései. A lépésről-lépésre haladás tehát tisztázza a kérdést: ki mit remél a kapcsolattól és milyen elképzelései vannak.

Párt találni nehéz, de a folytatás sem könnyű!

Az eljegyzés eredeti funkcióját tekintve a házasulási szándék első kinyilvánítása volt a család előtt. E rituálé ma gyakran nem más, mint egy gyűrű felhúzása, amely családi kör helyett kettesben zajlik. A valódi izgalmak tulajdonképpen ilyenkor kezdődnek, hiszen a jegyesség és a házasság is döntés. Az elhatározás pedig mindig a bizonytalanságtól való félelemmel jár, hiszen sosem lehetünk teljesen biztosak a dolgunkban. Tovább fokozza a stresszhelyzetet, ha úgy tűnik, elhatározásunk következményei visszavonhatatlanok.

A döntéshez felelősségvállalás és elkötelezettség szükséges, még akkor is, ha egyre több frigy végződik válással. Ám senki ne ringassa magát abban az illúzióban, hogy a válás semmisé tesz egy házasságot, hisz az együtt töltött évek emlékei nem tűnnek el.

Semmi sem tartogat annyi felfedezést önmagunkról, mint a házasság. Nem csak a személyiség fejlődését, hanem annak tágítását is jelenti.

Ha vállalom, hogy életem végéig kitartok társam mellett, azzal feladom saját önös érdekeimet, egoizmusomat és létrejön a „mi tudat”. A partner felvállalása tulajdonképp a tisztelet és elismerés megadása. Dicséretre pedig mindenkinek szüksége van.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.