2021. április 17.
//
Rudolf névnap

A karácsonyt ünnepelték Dózsavárosban

2016. december 14. 21:57
Nemcsak a karácsonyi ünnepek alatt fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hanem az adventi készülődés alatt, és tulajdonképpen egész évben is. Ennek szellemében zajlott szerda este a Dózsaváros hagyományos karácsonyi ünnepsége.

„Amit az ünnep előtt adsz az ünnepre, az jobban gyarapít téged, mint amit az ünnep egyszeri alkalommal képes lesz neked nyújtani. ”

Antoine de Saint-Exupéry szavai ma sem koptak meg, éppúgy igazak napjainkban. Ne csak karácsony napjaiban forduljunk oda embertársainkhoz, kezdjük meg már jóval korábban a készülődést! Advent idején különösen fontos, hogy törődjünk egymással, meghallgassuk a másikat – a családban, baráti körökben, munkahelyen egyaránt. A lelki megtisztulás, az egymásra figyelés, a közös beszélgetések, a közös várakozás örömének időszaka ez. Ha sikerül jól töltekeznünk, az ünnep meghitt hangulata a hétköznapokban is velünk marad majd.

Ezt tartotta szem előtt a Dózsaváros közössége is, amikor ismételten megszervezték hagyományos karácsonyi ünnepségüket, melyen barátok, családok, a Baráti Kör, a helyi nyugdíjasklub tagjai és civil szervezetek, az önkormányzat helyi képviselői, a Dózsa iskola, a Vadvirág óvoda és a Napsugár bölcsőde apróságai is szép számban vettek részt, a csípős hideg ellenére is. A szupermarket előtti téren szaloncukorral és meleg teával várták a jelenlévőket, a kis műsor keretében pedig énekkel, tánccal, gyertyagyújtással, a karácsonyfa állítás szokásának felelevenítésével idézték meg a karácsonyi hangulatot.

A jelenlévők a saját példájukkal bizonyították, amit Némedi Lajos alpolgármester is kifejtett köszöntőjében: a legnagyobb ajándék nem a díszes csomagolásba bújtatott plázakincsekben rejlik, hanem a szívünkben lakozó szeretetben.

Példaértékű az összefogás is, aminek köszönhetően felállhatott a Dózsaváros karácsonyfája. A fát Mohos István és felesége adta, Nagy János segített a szállításban, a Baráti Kör és a polgárőrség tagjai állították fel, és a nyugdíjasklub képviselői díszítették.

Az ünnepségen részt vett Medveczky Miklós plébános is, aki elmondta, egy hívő ember számára a legnagyobb ajándék Jézus, akinek a születése lámpásként hatott a sötét éjszakában, majd Ady Endre Kiskarácsonyi ének című versével kívánt áldott karácsonyt.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
Erdő Péter: a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep
A karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.
Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád
Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.