Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ünnep ott van a várakozásban is

2016. december 3. 18:32
A második gyertya is meggyulladt a Szentháromság tér adventi koszorúján. Ovádi Péter önkormányzati képviselő és Darnai János, a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója is magvas gondolatokkal készültek az alkalomra.

Az év legmeghittebb ünnepe áll előttünk. Ilyenkor érzékenyebbek vagyunk egymással és magunkkal szemben is – kezdte beszédét Ovádi Péter. – Az advent fénye megvilágítja azokat is, amelyeket évközben elnyomnak a szürke hétköznapok. Ilyenkor könnyebben észrevesszük a szükséget és teret adunk a szeretetnek.

Karácsony után a fények kialszanak, de a szeretetnek, az összetartásnak, és egymás megbecsülésének nem szabad eltűnnie a hétköznapokból. Vigyázzunk arra, hogy az ünnepek után se tűnjön el belőlünk a jóság és az odafigyelés! – hangzott az intelem.

A képviselő Pilinszky ünnepi gondolataival kívánt áldott karácsonyt és örömteli készülődést:

A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

Az advent nem arról szól, hogy lelőjük a poént, és előre ünnepeljük a karácsonyt, sokkal inkább az örömteli várakozásról, az emelkedésről, és az elmélyedésről saját magunkban. Erre Darnai János atya hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében.

Lelkünk mélységeiben talán egy kicsit fogékonyabbak vagyunk az isteni szóra, amely mindennyiunkat arra figyelmeztet, hogy a rohanásban álljunk meg néha egy kicsit és elmélkedjünk az életünkről, a családunkról és a világról, amely körülvesz minket.

Ha pedig ezt megtettük, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mennyire tesszük életünk részévé Krisztust, aki megváltotta az emberiséget, és akinek a születését ünnepeljük?

Amikor megérzed az Isten jelenlétét, akkor rájössz arra, hogy neked semmi mást nem kell tenned, csak elfogadnod azt a segítséget, amely fenntart, előre tol és amely igazán téged szolgál. Ekkor válik igazán meghitté a karácsony.

Szabó Virág
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.