2023. június 5.
//
Fatime névnap

'Ha ide jársz és érzed ezt, tedd a kezedet fel!'

2016. október 6. 9:44
Kedves egyetemista! Talán most még nem hiszed el, de életed egyik legszebb időszakaként fogsz visszaemlékezni az egyetemre. Csak csukd le néha a laptopodat és gyere ki a szobádból!

A legtöbben –főleg az egyetemisták és azok hozzátartozói – egyetértenek abban, hogy egyetemistának lenni életérzés. Az évnyitókon az egyetem vezetősége arról beszél, hogy egyetemistának lenni kiváltság és egyben felelősség is. Hiszen Te vagy a jövő értelmiségije. Te. Aki hajnali négykor a fél karodat adnád egy hamburgerért Tamás Bátya Kunyhójában, mert a pénzedet már a buli első húsz percében elittad. Te, aki lemész alsógatyában és bőrmellényben a kisboltba három kifliért, mert a fogadás az fogadás! Te aki néhány buli után csak annyit bírsz mondani: „Ne beszéljünk a tegnapról.”

De ezek mind hozzátartoznak az egyetemista léthez! Főleg az egyetemista léthez Veszprémben. VEN, Regatta, szakestek, KOLI7, szintvetélkedők (és a hajnali tűzriadók) és ez még csak pár program. Amikor a gyereked megkérdezi majd, milyenek voltak az egyetemi éveid, mosolyogva tudod azt mondani: „áá, nem fogjátok elhinni, mekkora ökör voltam!”.

A szakestek elmaradhatatlan kísérője, a krampampuliA szakestek elmaradhatatlan kísérője, a krampampuli

Négykor feküdni, hétkor kelni. Amikor a tanár azt mondja, lehetetlen egy nap alatt megtanulni az anyagot, csak mosolyogni magadban és Anakint idézni a Star Wars III.ból: „Alábecsülöd az erőmet, Obi Wan”.

Amikor arra gondolsz, hogy beadandót kell írnod, kiselőadást csinálnod és a ZH-k is közelednek, inkább alszol egyet vagy nekiállsz filmet nézni. Másnap persze utálod magad emiatt. Gyakran mész úgy vizsgázni, hogy arra gondolsz: „Még egy nap kellett volna…”

Amikor hazautazol hétvégén, te és a gyomrod is megállapítjátok, hogy anya főztje verhetetlen! Amikor mész vissza a kollégiumba, a bőröndöd felét elfoglalják az ételes dobozok, amiket jól hátrapakolsz a hűtőben, hogy senki ne vegye észre. Pechedre így is kiszúrják a szemfüles szobatársaid és amikor az ÜRES és MOSATLAN edényt megtalálod a mosogatóban, éktelen haragra gerjedsz. Persze senki nem nyúlt a sütidhez, sőt nem is láttak semmit!

Sokadszorra is megpróbálod elmagyarázni otthon, hogy miként működik a kreditrendszer, mi az a tárgyekvivalencia, majd lemondóan sóhajtva csak annyit mondasz: „a lényeg, hogy idén végzek”.

Egyetemen tanulni szabadság! Főleg a középiskola után. Egy esti elhajlás után könnyen mondasz le a reggel nyolcas előadásról. Aztán a tízesről és a délutániról is. Kell a pihenés, nem igaz?

VEN van, volt, lesz!VEN van, volt, lesz!

Keddenként vodkanarancs a DC-ben, esetenként életed szerelmének keresése/megtalálása. Isteni hamburger és a legjobb rockzenék a Canyonban, verhetetlen velős pirítós a Sportban. Ott találkozunk, de azért iszunk, mielőtt inni mennénk! A Gesztibe felérve alig várjuk, hogy lecsússzon egy kevert. Nem tehetünk róla, olyan, mint a gumicukor! A vécében ketten már nem férnek el, az ajtó nem csukódik, de kit érdekel? Itt nem ez számít, hanem az, hogy egy sűrűbb estén mindenkivel összefuthatsz és olcsó a fröccs meg minden más.

Erről szól az egyetem bulis oldala. A szabadságról, az új kapcsolatokról, olykor a féktelenségről és a felelőtlenségről. Jó esetben az ember megtalálja az arany középutat a bulizás és a tanulás között, de néha nem árt, sőt kell is lazítani.

De ezt valaki már nálam korábban és szebben is elmondta! A te fejedben is cseng már, a "Minden nap ünnep, minden nap másnap?" :)

Szabó Virág

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.