Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Orbán a parlamentben: Magyarország győzött

2016. október 3. 12:39 // Forrás: mti
A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

"A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 millió 282 ezer ember ezt elutasította.

A miniszterelnök szerint a népszavazás volt az egyetlen becsületes megoldás arra, hogy a magyarok döntsenek arról, kik élhetnek az ország területén. A 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről "egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak", ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak. Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről? Brüsszel vagy Budapest? - tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni.

Vasárnap a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert - jelentette ki a kormányfő. Kiemelte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt hozzá, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet. Mostantól 3,3 millió ember akaratát képviselik Brüsszelben - mondta Orbán Viktor.

Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz-KDNP-t - mutatott rá Orbán. A kormányfő kijelentette: vannak, akik megpróbálják semmibe venni 3,3 millió ember akaratát, szerinte azonban egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja. Közjogi értelemben ugyan nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye - jegyezte meg -, de a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását. Kijelentette azt is: Magyarországnak minden joga megvan, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban, mert, mint fogalmazott, 2010-től "gyakorlatilag minta állammá váltunk".

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.