2021. május 9.
//
Gergely névnap

Szijjártó: csak azokat fogadja vissza Magyarország, akik az országnál érték el az EU-t

2016. szeptember 7. 13:35
mti
Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó Péter Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kijelentésére reagált, amely szerint Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére léptek.

A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, "a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére". Rámutatott: a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók "nyilvánvalóan" más országoknál léptek az unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást. "Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól" - fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat és regisztrálja a bevándorlókat. Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető. "Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is" - írta Szijjártó Péter.

vehir.hu