Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Katonai támaszpontok lehetnek a mecsetek?

2016. szeptember 1. 18:42
Akad pár érdekes példa a világban, amely szerint a mecsetekben nem csak békés hitélet folyik. Az új budapesti muszlim kulturális központot állítólag egy Al-Kaida-közeli alapítvány építteti.

Az Atv múlt héten számolt be arról, hogy a budapesti Gutenberg téren közvetlenül az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel szemben épül meg a főváros egyik legnagyobb muszlim központja. Ezt sokan nem nézik jó szemmel, a Budapesti Zsidó Hitközség közleményben szólította fel a Józsefvárosi Önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy mielőbb lépjen közbe “ezen áldatlan állapot megszüntetéséért”. Erről azonban a Népszabadság szerint később kiderült, hogy nem teljesen tükrözi a közösség álláspontját.

A lényeg egyébként nem is ez, hanem az az érdekes tény, hogy ki áll annak az alapítványnak az élén, aki a beruházást finanszírozza. Az Atv és a Hvg információi szerint a VIII. kerületi ingatlant az a Jótékonysági Béke Alapítvány újítja fel, amelyet a 2004-ben terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt elfogott Dr. Saleh Tayseer vezet. A nyomozók akkor azzal vádolták, hogy egy évvel korábban két férfit bízott meg: egyiküket robbanószer beszerzésével, míg a másikukat a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantásával -írja a Vigyázó blog.

Tayseert két hónap előzetes után elengedték, miután a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy bizonyítékok híján nem emelnek vádat ellene. Ő egyébként 2012-ig az Iszlám Egyház elnöke is volt – beperelte az államot: először 200, majd végül 30 millió forintot kért, de ebből csak 2 milliót ítéltek meg neki.

Dr. Saleh Tayseer

Az már csak hab a tortán, hogy a Jótékonysági Béke Alapítvány egyik alapítója az a Dr. Elfaith Hassenein üzletember, akit többször vádoltak azzal, hogy a délszláv háború idején az állítólag az Al-Kaidával is együttműködő bosnyákoknak szállított fegyvert illegálisan. A Hvg szerint Hassenein egy bécsi székhelyű alapítványt is vezet (Third World Relief Agency – TWRA), amelyről a Nemzetközi Antiterrorista és Biztonsági Szakértők Szövetsége (IACSP) szerint úgy hírlik, hogy Oszama bin Laden támogatását élvezte a kilencvenes évek elején. Az IACSP szerint Hasseinen az Oszama bin Ladennel szorosan együttműködő Szudáni Nemzeti Iszlamista Front speciális kelet-európai küldötte volt egészen 1992-ig, amikor Szudán bécsi nagykövetségének kulturális attaséjává nevezték ki- írja szintén a Vigyázó blog.

A Gutenberg téri központról a Józsefvárosi Önkormányzat azt állítja, nem tud arról, hogy imaházként funkcionálna-e jövőben. Úgy tudják, hogy kulturális célokat fog szolgálni, melyben galériát fognak üzemeltetni. Az Atv cikke szerint azonban a boltosok és a környékbeliek állítják: a budapesti belvárosban valójában egy muszlim imaház előkészületei zajlanak.

Mecsetek és fegyverek

Akárhogy is, a fentiek fényében mindenképp érdekes az a feltételezés, hogy valójában mi is a mecset.

A szó a „maszdzsid” és a „szidzsadzsa” szóból ered, melynek szó szerinti jelentése „a fizikai behódolás helye”.

„Ez teljesen más mint a görög “kiriaké”, amelyből a templom szó ered és a jelentése “az úr háza”. És teljesen más, mint a “templum” a latinban, amely oltárt jelent – a szent tárgyak helyét, azaz az ima megszentelt helyét.

Ha ‘fizikai behódolásról’ beszélünk, akkor fizikai erőnek is lennie kell, tehát itt már egy kényszerítő erőről beszélünk – vagyis politikai hatalomról. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy minden mecsetet az eredeti mecsetről mintáznak, amely Mohamed 7. században épült medinai mecsetje volt. Mohamed Mekkában még nem volt képes létrehozni diktatúráját, ezért visszatért Medinába és ott állított mecsetet – és politikai hatalmát is ott alapozta meg.

Azt a mecsetet többek között arra használták, hogy megtervezzék, szentesítsék és irányítsák a dzsihád hadseregeit és háborúit; szerződéseket írjanak a saría törvény kikiáltására – azaz a muszlimok fennhatóságának kihirdetésére a nem-muszlimok felett; és halálbüntetések kiszabására is. Erre varrjunk gombot: egy templom, ahol halálos ítéleteket mondanak ki…”- mondja egy Youtube videójában Gavin Boby, a Jog és Szabadság Alapítvány (Law and Freedom Foundation) tagja.

Boby a beszédében kifejti, hogy miután Mohamed annak idején erőszakkal elfoglalta Medinát, az ottani mecset megépítése után a Kába kő előtt teljes hadfelszerelésben és sisakban kijelentette, hogy “minden muszlim ‘egy test’ az összes nem muszlim ellen”. „Tehát ekkortól vált ez a hely a muszlim istenimádat és jog központjává. Így azután nem csoda, hogy manapság fegyvereket és harci eszközöket találnak például londoni és müncheni mecsetekben”- mondja.

Az amerikai ‘Saría és erőszak az amerikai mecsetekben című tanulmány, - melyet David Yerushalmi ügyvéd végzett,- azt vizsgálta meg, mekkora a „nem erőszakos”, a „mérsékelten erőszakos”, és a „nagyon erőszakos” szövegek és könyvek aránya a reprezentatívan kiválasztott amerikai mecsetekben.

A kutatás eredménye az lett, hogy a mecsetek 51 százalékában voltak nagyon erőszakos szövegek, a mecsetek 30 százalékában voltak “csak” ‘mérsékelten szélsőséges’ írások, és 19 százalékban voltak ‘nem-erőszakos’ szövegek.

A cikk és Boby szerint a nagyon erőszakos mecsetek közül mindegyik bátorította a hívőket arra, hogy tanulmányozzák az erőszakos anyagokat. A ‘nagyon vagy mérsékelten erőszakos’ mecseteknek több mint 19 százalékában voltak olyan anyagok, amelyek a terror pénzügyi támogatására szólítottak fel. Az összes mecsetbe járó háromnegyede látogatta a ‘nagyon erőszakos’ mecseteket. „Tehát a legtöbb gyülekezeti tag a ‘nagyon szélsőséges’ mecseteket preferálja.”

Egy 2005-ös, a Freedom House által készített tanulmány szerint (a címe: “Szaúdi gyűlölet-kiadványok árasztják el az amerikai mecseteket”) az amerikai mecsetek 80 százalékában voltak megtalálhatók olyan anyagok, amelyek egy iszlám állam megalapítását támogatják.

Ami pedig a fegyvereket illeti, ahogy arról nemrégiben többek között a Magyar Idők és a 888.hu is beszámolt, Németországban a hatóságok újabb helyen bukkantak fegyverraktárra egy mecset közelében, amelyekből az egyik CDU-s politikus szerint az összes német városban lehet hasonló.

Boby a videóban említést tesz egy Channel4 által készített dokumentumfilmről is, amelyben újságírók a ruhájuk alá szerelt kamerákkal bizonyították be, hogy az angliai mecsetekben hogyan uszítanak muszlimokat a hitetlenek, vagyis a káfirok ellen.

A végére pedig néhány figyelemreméltó sor abból a versből, mely Erdogan török elnököt börtönbe juttatta vallási gyűlöletkeltés miatt 1998-ban:

"A mecsetek a barakkjaink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink és az igazhitűek a katonánink."

Magyarországon ezeddig nem készült hasonló tanulmány a hazai mecsetekről, és tudomásunk szerint fegyvereket sem találtak a közelükben.

A címlapfotón a kölni mecset látható.

Utolsó frissítés: 10:55

Ge. Á.
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.