Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Határozatképtelenség miatt véget ért a rendkívüli ülés a parlamentben

2016. augusztus 22. 10:25 // Forrás: MTI
Határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után bezárták az Országgyűlés hétfőre összehívott rendkívüli ülését, így nem került napirendre a választási eljárási törvény levélben szavazás kiterjesztését célzó módosítása.

A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával. Az ellenzéki párt azért javasolt jogszabály-módosítást, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel.

A kormánypártok - amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre - politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábban rámutatott arra is: a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője később elmondta, a Fidesz elfogadhatatlannak tart minden olyan javaslatot, amely ellehetetlenítené az október 2-i kvótareferendumot. Az ellenzék által tárgyalni kívánt indítvány is ilyen volt, ezért nem támogatták. Halász a benyújtott javaslatot kidolgozatlannak nevezte, hangsúlyozva továbbá, hogy ha egy választás küszöbén változtatnának az eljárásjogi szabályokon, az a demokratikus hagyományok sárba tiprása lenne.

Azt, hogy a Jobbik és az MSZP képviselői közösen kezdeményezték a rendkívüli ülést, a frakciószóvivő úgy kommentálta: a Jobbik és az MSZP összeállt, a két párt "közös javaslatáról" kellett volna tárgyalni. Halász János érdekesnek nevezte, hogy a levélben szavazás kiterjesztését célzó, jobbikos képviselők által benyújtott javaslatról tartott augusztus eleji ötpárti egyeztetésen - a Fidesszel ellentétben - a szocialisták nem vettet részt, sőt akkori közleményükben arról írtak: a Jobbik számító és hiteltelen indítványa a Fidesz sugallatára készült. Majd "eltelt tíz nap", és "ugyanezt a javaslatot, amit számítónak és hiteltelennek minősítettek, aláírták az MSZP-s képviselők" - mondta. A háttérben szerinte az áll, hogy el akarják lehetetleníteni a migránsok kötelező betelepítése elleni október 2-i népszavazást.

Utolsó frissítés: 12:50

vehir.hu
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.