Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Juncker: a kevesebb menekültet befogadó államok tegyenek többet a külső határok védelméért

2016. augusztus 8. 13:29 // Forrás: MTI
Az Európai Bizottság elnöke szerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer révén "kevesebb menekültet" befogadó államoknak többet kellene tenniük az uniós külső határok védelméért.

A brüsszeli testület vezetője a Der Tagesspiegel című lapnak nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt, elmondta, hogy a "kvótaszabályozás" a szolidaritás elvén alapul, azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a "menekültdrámával", és a bizottság a "szerződések őreként" köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

Ugyanakkor "nem rugaszkodtam el a valóságtól, tudom, hogy vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő" országok között. Ezért "elvárom", hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból - mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy a szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a Brexit - Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése - nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák, azt mondta: a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a "gyorsan összenövő világban" értelmetlen volna, ha Európa "felaprózódna" nemzeti alkotóelemeire, és az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat, vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Hozzátette: közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak", mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis "csak közösen nyerünk igazi szuverenitást", és erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik "oly hangosan követelnek szuverenitást".

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 2023. november 6. 11:47 Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Nyolc éve áll a magyar határon 165 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a hatóságok - közölte a kormányszóvivő kedden Röszkén. 2023. szeptember 5. 12:54 Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Az esetről több képet is közzétett Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 2023. július 10. 12:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.