Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra indul a Szívbarát Munkahely pályázat!

2009. április 6. 9:15

Tudtad, hogy minden második magyar munkavállaló stressztől szenved? Tudtad, hogy a munkahelyi stressz motivációvesztéshez, teljesítményromláshoz, hosszabb távon pedig szívproblémákhoz is vezethet? Tudtad, hogy a munkahely már kis lépésekkel is sokat tehet dolgozókat érő stressz hatékony kezeléséért? A felsoroltakról, és más hasonló kérdésekről szól az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Flora szervezésében immár harmadik alkalommal meghirdetett Szívbarát Munkahely pályázat, amelyben azokat a cégeket keresik, amelyek pozitív példával járnak elöl.

A munkahelyi stressz problémája egyre inkább előtérbe kerül, amely kihat a munkavégzésre, az egészségi állapotra, és a gazdasági mutatókra is, hiszen a munkahelyi stressz miatt romlik a dolgozók teljesítménye, gyakrabban mennek betegállományba, és gyakrabban szorulnak egészségügyi ellátásra. A kihagyott munkaórák, a romló teljesítmény és az egészségügyi kezelések költségei, pedig akár komoly gazdasági visszaesést is okozhatnak az adott vállalatnál. A munkahelyi stressz szinte egyöntetűen érinti a világ minden területét: az Amerikai Egyesült Államokban és Európában többek között a túlzott elvárások, a szigorú multikultúra, míg a fejlődő országokban a rendkívül rossz munkakörnyezet és körülmények okozhatnak tartós stresszt leggyakrabban.
Európában a finnek, a britek és a hollandok stresszelnek legtöbbet a munkahelyükön
A problémával már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is kiemelten foglalkozik. Az európai WHO jelentése szerint az öreg kontinensen minden 10 munkavállalóból egy tartós munkahelyi stresszben szenved, sokukat folyamatosan meg is félemlítik különféle módszerekkel. A munkahelyeken előforduló stressz százalékos arányszámait tekintve Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia áll az élen, náluk a dolgozók 14-15 %-a van folyamatos, tartós stressznek kitéve. Érdekes, hogy a legkevésbé stresszesek a mediterrán országok munkavállalói: Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban csupán 4-5%-os ugyanez az arányszám. Természetesen az egyes szektorok sem azonos stresszmutatóval rendelkeznek: a legstresszesebb munkaterületnek a közszféra, politika számít, ezután az oktatás az egészségügy és a vendéglátás következik, míg az építőipari, mezőgazdasági dolgozók számíthatnak a legkevésbé stresszes helyzetekre munkavégzésük során.
Az Amerikai Stressz Intézet még ennél is szomorúbb képet fest a munkahelyi stresszről! Kutatásaik szerint a munkavállalók 40%-a folyamatos munkahelyi stresszel küzd. Az emberek egynegyede úgy látja, hogy a munkája a fő stresszkeltő momentum az életében. Négy munkavállalóból három úgy véli, hogy a mai kor emberének jóval több munkahelyi stresszel kell megküzdenie, mint az egy generációval korábban születetteknek. Abban, szinte mindenki egyetért, hogy a munkahelyi stressz felelős részben a családi problémákért, az egészség elvesztéséért és egyes társadalmi gondokért.
Minden második magyar munkavállaló stresszel küzd
A Gordio csoport kutatása szerint mi magyarok is az európai stressz-élbolyhoz tartozunk, hiszen minden második munkavállaló munkahelyi stresszről panaszkodik. A legtöbben az időnyomás alatt végzett munkákra, a munka mennyiségére és a munka túl gyors ütemére panaszkodtak. Az átlagos munkaidő a törvény által megszabott 40 óra helyett 44,5 óra hetente, ezt a megkérdezettek mintegy 3/5-e részben az elvárások miatt, részben önként vállalja. A fizikai munkakörülmények közül a legtöbb panaszt a zaj és a hőmérséklet okozza (kb. 40% nincs megelégedve ezekkel a tényezőkkel). A munkahelyi kapcsolatok területén a legtöbb stresszt a vezetők intézkedései, és a vezetői támogatás elmaradása váltja ki. A túlzott munkahelyi terhelésekért a válaszolók 62%-a okolja a rossz vagy elégtelen belső kommunikációt, 54%-a pedig a munkaszervezési hiányosságokat. Szomorú tény, amely jól jelzi az ország lakosságának leromlott egészségi állapotát, hogy a megkérdezettek 20%-a szenved valamilyen tartós betegségben.
2009 áprilisától ismét elindul a Szívbarát Munkahely pályázat
A munkahelyi stressz leküzdése és a megfelelő munkakörnyezet megteremtése nemcsak a dolgozók, de a cégek, vállalatok érdeke is egyben. A nyugodt, kiegyensúlyozott munkavállalói közösség ugyanis sokkal eredményesebb és hatékonyabb teljesítményre képes. Ezt szem előtt tartva keresi a Szívbarát Munkahely Pályázat azokat a cégeket, amelyek tesznek dolgozóik kiegyensúlyozottabb mindennapjaiért, akik odafigyelnek arra, hogy mindenkinek legyen ideje és lehetősége a munkaidő alatt egészségesen táplálkozni, ahol elősegítik a munkavállalók rendszeres testedzését. Ez azért is fontos, mert a megelőzés nem korlátozódhat csak a munkaidőn kívülre, hiszen folyamatos stressz többnyire munka közben éri az embereket. A pályázatra, idén is azon vállalatok jelentkezését várják, akik törődnek munkatársaik szívének egészségével.
Az elmúlt két évben közel 250 nevezés érkezett az OEFI és a Flora közös Szívbarát Munkahely pályázatára. A versenybe bárki nevezheti a saját munkahelyét 2009. április 1. és május 31. között. A pályázatot három kategóriában hirdetik meg: kis-, közép és nagyvállalatok számára, hiszen a stresszes helyzetek és a szívbarát lépések köre is igen eltérő lehet egy kis, néhány fős munkahely, és egy több ezer főt foglalkoztató cég esetében. Idén a korábbi évekhez hasonlóan ismét lesz különdíj, amellyel a legaktívabb munkahelyeket díjazzák. Az idei különdíj a vállalati társadalmi szerepvállalást, a jótékonyságot állítja középpontba. Erre olyan aktivitásokkal, tevékenységekkel pályázhatnak a munkahelyek, ahol legalább két munkavállaló összefog egy adott cégtől, és társadalmi munkával hozzájárul egy alapítvány munkájához legalább 4 óra időtartamban. A téma igen tág, hiszen a környezetvédelem, a betegápolás, a szociálisan rászorulók segítése vagy az állatvédelem ugyanúgy beletartozik, mint a művészetpártolás vagy a fogyatékkal élők segítése. A lényeg, hogy a közösen végzett társadalmi munka csapatépítésnek is kiváló, ezáltal pedig segíthet csökkenteni az adott cégen belül a stresszt.
A Szívbarát Munkahely pályázat részletes kiírását bárki elolvashatja és letöltheti a www.szivbaratmunkahely.hu weboldalról, ahol a nevezés feltételei is megtalálhatóak, illetve számos cikk, interjú foglalkozik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a rendszeres testedzés és a munkahelyi stressz és stresszoldás témakörével.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.