Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
15°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
15°C

Újabb magyar kisfilm menetelt az Oscarig

2016. augusztus 3. 10:35
És a főszereplője révén nekünk is van egy kis kapcsolódási pontunk hozzá.

Na jó, valójában nem a minden év februárjában kiosztott aranyszobrocskáról van szó ez esetben, jó eséllyel azonban odáig is eljuthat Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje. Az Amerikai Filmakadémia ugyanis beválogatta a világ fiatal filmeseinek alkotásait szemléző diák Oscar-jelöltek közé.

A diák Oscar (Student Academy Award) az Akadémia 1973 óta működő rendezvénye, ahol a filmes iskolák ifjú rendezőpalántáinak biztosítanak platformot a bemutatkozásra. A diák Oscar-díjon összesen hét – négy amerikai és három nemzetközi – kategóriában versenyezhetnek az alkotások, és összesen három díjat osztanak ki egy kategóriában. Ha egy film bármelyiket is megnyeri, automatikusan jelölhetővé válik az Oscar-díjra.

Magyarországról eddig egyszer díjaztak kisfilmet, Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című dokumentumfilmjét, illetve ’94-ben volt még egy jelölésünk, Fésős András, Az eltűnt mozi című alkotása.

Kis Hajni diplomafilmje, a Szép alak itthon elég szép fogadtatásban részesült, így aztán bizakodhatunk, hogy az Akadémia is hasonlóan értékelni fogja a filmet. A 17 perces alkotás egy zárkózott gimnáziumi takarítónőről és az egyik diáklány iránti reménytelen vonzódásáról szól, ami miatt viszont számunkra igazán érdekes lehet, az a főszerepet játszó Egyed Brigitta, aki évekig szerepelt a Pannon Várszínház színpadán is, és akinek az alakítását mindenki dicsérte. A színésznő egyébként az utóbbi időben főként az újcirkusz műfaját itthon is meghonosító Recirquel Társulat előadásaiban köszönt vissza, egy ilyen jelölés után viszont valószínűleg még fogunk hallani róla.

A Student Academy Awards Weeket szeptember 18-24. között rendezik meg majd Los Angelesben; a rendezvény végén jelentik be a három nyertest, akik a legendás Samuel Goldwyn Theaterben vehetik át a díjakat Beverly Hillsben.

Bertalan Melinda
további cikkek
Tarolt az Oppenheimer, magyar díszlettervező is díjat kapott az Oscaron Tarolt az Oppenheimer, magyar díszlettervező is díjat kapott az Oscaron Az Oppenheimer kapta a legjobb film díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-gálán, amelyen Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője is elnyerte az amerikai filmakadémia díját a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt. 2024. március 11. 8:45 Vasárnap rendezik meg a 96. Oscar-díjátadó gálát Vasárnap rendezik meg a 96. Oscar-díjátadó gálát Vasárnap este (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban a 96. Oscar-díjátadó gálát. Idén ismét lehet magyar díjazott: Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című film berendezőjeként kaphatja meg a szobrot. 2024. március 6. 13:42 A Kojot négy lelke című animációs filmet jelöli Oscarra Magyarország A Kojot négy lelke című animációs filmet jelöli Oscarra Magyarország Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs játékfilmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján. 2023. szeptember 8. 17:07 Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor film Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el. 2023. március 13. 9:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.