2023. június 7.
//
Róbert névnap

Felavatták Mádl Ferenc szobrát Bándon

2016. július 31. 13:47
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Bánd szülötte tiszteletére avatott szobrot dr. Kövér László házelnök vasárnap délelőtt a település központjában.

A XX. és a XXI. századot átívelő életében a gondviselés sokszor állította Mádl Ferencet választás elé, és ő mindig helyesen választott, mindig a jó döntések embere volt. Mindezt szelíden, derűsen és csendesen tette – mondta a házelnök.

Kövér László felidézte a politikus életpályájának legfontosabb, legmeghatározóbb állomásait gyermekkorától meghurcoltatásán keresztül köztársasági elnöki megbízatásáig. A nemzetközileg is elismert jogtudós munkássága során mindig a nemzeti gondolatot és a magyarságot választotta.

dr. Kövér Lászlódr. Kövér László

A folytatásban az utókorra hagyott szellemi értékét így összegezte: „Mádl Ferenc erkölcsi ereje, nemzeti hűsége és polgári arányérzéke mindannyiunknak reményt és erőt nyújt arra, hogy a ránk váró legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani, megerősíti hitünket abban, hogy mindig van lehetőség a helyes választásra; abban, hogy a jó mindig legyőzheti a rosszat, ha mi a jó eszközeihez szegődünk.”

Befejezésül Mádl Ferenc ars poeticáját idézte a házelnök: „Isten, gondviselés, emberi méltóság, erkölcs, szabadság, szeretet és szuverenitás.” Mádl Ferenc szobra ezeket az értékeket hirdesse – mondta –, mert a magyar és az európai jövendőnek mindig szüksége lesz az ő példájára.

Steigervald ZsoltSteigervald Zsolt

A múlt megbecsülése nélkül nem lehet jövő sem – nyomatékosította beszédében Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt, aki kiemelte: ez az első alkalom, hogy saját szülöttéről avat szobrot község. – Úgy gondolom Bánd polgárai példát mutattak a civil összefogásból – tette hozzá, majd Mádl Ferenc szülőfalujához intézett gondolatit idézte: „Ebben a faluban hatalmas közösségi erő van, s ez az erő kísért végig egész életutamon.”

Gácsi Barna szobrász alkotását Kövér László és Steigervald Zsolt leplezte le és koszorúzta meg, Kovács Mihály római katolikus esperes áldotta meg.

Az ünnepségen megjelent Mádl Ferenc özvegye, Dalma asszony is.

Mádl Ferenc 1931-ben látta meg a napvilágot a Veszprém megyei Bándon. Földműves szülei hat gyermeket neveltek. Elemi iskoláját szülőfalujában kezdte. Szentkirályszabadján, majd a veszprémi piaristáknál folytatta iskoláit. Egyetemi tanulmányait Pécsett kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte jogi diplomáját. 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. 2000-ben az országgyűlés Magyarország köztársasági elnökévé választotta, tisztségét 2005-ig töltötte be. Az Antall-kormány idején tárca nélküli és közoktatási miniszter is volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el.

Zatkalik Dániel

További cikkek

Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.