Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felavatták Mádl Ferenc szobrát Bándon

2016. július 31. 13:47
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Bánd szülötte tiszteletére avatott szobrot dr. Kövér László házelnök vasárnap délelőtt a település központjában.

A XX. és a XXI. századot átívelő életében a gondviselés sokszor állította Mádl Ferencet választás elé, és ő mindig helyesen választott, mindig a jó döntések embere volt. Mindezt szelíden, derűsen és csendesen tette – mondta a házelnök.

Kövér László felidézte a politikus életpályájának legfontosabb, legmeghatározóbb állomásait gyermekkorától meghurcoltatásán keresztül köztársasági elnöki megbízatásáig. A nemzetközileg is elismert jogtudós munkássága során mindig a nemzeti gondolatot és a magyarságot választotta.

dr. Kövér Lászlódr. Kövér László

A folytatásban az utókorra hagyott szellemi értékét így összegezte: „Mádl Ferenc erkölcsi ereje, nemzeti hűsége és polgári arányérzéke mindannyiunknak reményt és erőt nyújt arra, hogy a ránk váró legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani, megerősíti hitünket abban, hogy mindig van lehetőség a helyes választásra; abban, hogy a jó mindig legyőzheti a rosszat, ha mi a jó eszközeihez szegődünk.”

Befejezésül Mádl Ferenc ars poeticáját idézte a házelnök: „Isten, gondviselés, emberi méltóság, erkölcs, szabadság, szeretet és szuverenitás.” Mádl Ferenc szobra ezeket az értékeket hirdesse – mondta –, mert a magyar és az európai jövendőnek mindig szüksége lesz az ő példájára.

Steigervald ZsoltSteigervald Zsolt

A múlt megbecsülése nélkül nem lehet jövő sem – nyomatékosította beszédében Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt, aki kiemelte: ez az első alkalom, hogy saját szülöttéről avat szobrot község. – Úgy gondolom Bánd polgárai példát mutattak a civil összefogásból – tette hozzá, majd Mádl Ferenc szülőfalujához intézett gondolatit idézte: „Ebben a faluban hatalmas közösségi erő van, s ez az erő kísért végig egész életutamon.”

Gácsi Barna szobrász alkotását Kövér László és Steigervald Zsolt leplezte le és koszorúzta meg, Kovács Mihály római katolikus esperes áldotta meg.

Az ünnepségen megjelent Mádl Ferenc özvegye, Dalma asszony is.

Mádl Ferenc 1931-ben látta meg a napvilágot a Veszprém megyei Bándon. Földműves szülei hat gyermeket neveltek. Elemi iskoláját szülőfalujában kezdte. Szentkirályszabadján, majd a veszprémi piaristáknál folytatta iskoláit. Egyetemi tanulmányait Pécsett kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte jogi diplomáját. 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. 2000-ben az országgyűlés Magyarország köztársasági elnökévé választotta, tisztségét 2005-ig töltötte be. Az Antall-kormány idején tárca nélküli és közoktatási miniszter is volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el.

Zatkalik Dániel
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.