Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vonatra szálltak a Győr-Veszprém vasútvonal megmentéséért / A Cuha-völgyi vasút ünnepe

2008. április 27. 13:58
A Cuha-völgyi vasút emléknapján közel kétezren jöttek el a bakonyi vonatozásra és túrára. Sólyom László köztársasági elnök családjával, nyolc unokájával szállt fel a megszokottnál lényegesen hosszabb szerelvényre Zircen. A zirci vasútállomáson Talabér Márta, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Ottó Péter, Zirc polgármestere köszöntötték az államfőt.
Az indulás előtt Ottó Péter szólt a túrázókhoz. A mai nap ünnepnap - mondta -, csordultig megtelt a kis bakonyi állomás, de azon vagyunk, hogy minden nap ünnepnap legyen. Meg kell menteni a Győr-Veszprém közti vasútvonalat. Ma mindenki ezért jött, hogy kifejezze, szükség van az ország legszebb vasútvonalára. A szakaszt 1986-ban adták át, 2007-ben pedig ideiglenesen műemléki védelem alá vonta Veszprémtől Bakonyszentlászlóig.



Az ünnepi utazás célállomása Porva-Csesznek volt, ahol a sínek mellett mondott köszöntőt Sólyom László, valamint az érintett megyék vezetői, dr. Szakács Imre (Győr-Moson-Sopron megye) és Talabér Márta.
Az államfő személyes megjelenésével is a Győr-Veszprém vasútvonal megtartása mellett demonstrált. "Remélem és várom, hogy a sikeres mentőakciót követően a Magas-Bakonyt átszelő Cupa-patak mentén is kibontakozik a fellendülés. A feltételek adottak: megvan a helyi elszánás és összefogás, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és egyes szakminisztériumok támogatása. A Cuha-völgyi vasút megmaradásának legfőbb biztosítéka, hogy szemünk a pályán legyen" - fogalmazott a köztársasági elnök.



Dr. Szakács Imre és Talabér Márta emlékezetettek arra, hogy a civil szervezetek és az önkormányzatok összefogásának köszönhető, hogy ez a vasútvonal lekerült a megszűnésre ítéltek listájáról. Már csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium végszavára várnak, hogy kimondják, megmarad a vonal - tette hozzá a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke.



A rendezvényen oklevelet adtak át mindazoknak, akik a vasút megmetéséért folytatott mozgalmat támogatták. Befejezésül leleplezték, az államfő pedig megkoszorúzta dr. Rómer Flóris és dr. Darnay-Darnyai Béla emléktábláját a porvacseszneki vasútállomás falán.
A túra résztvevői - a különböző nehézségi fokú és hosszúságú utakon - szakértő vezetőkkel elindultak a Bakony felfedezésére.


Fotók az eseményről a képgalériában
Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.