Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
12°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
12°C

Tökéletes páros

2016. július 6. 10:04
Jásdi István borait évek óta nem csak a Rozé Rizling és Jazz Napok, hanem az ország vezető pincészetei közt tartják számon. Az idei rendezvényen és a VeszprémFesten is kóstolható lesz a jazz-hez igazán passzoló rozéja, mely rendkívül gyümölcsösre sikeredett.

Jásdi István 18 évvel ezelőtt gyakorlatilag hamvaiból élesztette fel a csopaki bortermelést. A Jásdi Pincészetnek helyet adó, korábban lepusztult, klasszicista présház az átalakításnak köszönhetően ma újra teljes pompájában ragyog – a Balatoni Nemzeti Park 2000-ben a „Balaton-felvidék legszebb pincéje” címmel tüntette ki. Azóta a hagyományokat tiszteletben tartva, de az új évezred kívánalmainak megfelelően folyik a bortermelés a birtokon, ahol elsősorban a hagyományos fajtákra támaszkodnak: olaszrizling, chardonnay, cserszegi, szürkebarát, furmint és cabernet franc. Boraikat az ország legjobbjai között tartják számon, amit az odaítélt számos díj, köztük a legjobb borászatnak járó Prestige Award is fémjelez.

A pincészet boraival a kezdetek óta jelen van a Rozé, Rizling és Jazz Napok vezető borászatai között. Évek óta az Ön pavilonja az egyik, ahol a legtöbb bor fogy. Mit gondol a „terroir” szemléletről, arról, hogy a fesztiválon csak a balatoni borrégió borászatai képviseltetik magukat?

Tulajdonképpen kézenfekvő volt az, hogy elmegyünk a Rozé, Rizling és Jazz Napokra, hiszen Csopak mindig Veszprém borvidéke volt. A város lakói és polgárai, a papok és nemesek a csopaki szőlőbirtokok tekintélyes részének tulajdonosai voltak az előző évszázadokban. Az, hogy terroir borokat termelünk, olyan adottság, ami a vidék geológiájának (vörös, permi homokkő, triászkori mészkő, márga dolomit és löszös keveréktalaj), a tó környékének és mikroklímájának köszönhető.

A csopakit elegáns savairól, szép testéről, izgalmas illatairól ismeri meg a világ. Nekünk ezt kell kihasználnunk.

A VeszprémFesten és a Rozé Rizling Jazz Napokon is a rozé fesztiválbort a Jásdi pincészet adja. Ahogy másoknak is, Önöknek is elismerésre méltó rozé borai vannak. Milyenek az idei rozék, mit érdemes róluk tudni?

A 2015-ös évjárat kiegyensúlyozott, szinte a 2013-as rozét idézi. Kékfrankos és merlot gazdag, rendkívül gyümölcsös, jósavú házasítása. A tavalyi nyár folyamán volt egy komolyabb, három hétig tartó kánikula, de ennek hatása sem a zászlóshajónknak számító rizlingekben, sem a rozéban nem jelenik meg. Jókor lettek leszüretelve, igazi nyári borok.

Úgy tudni, ön nagy zenerajongó. Önnél a bor és a jazz hogyan kapcsolódik össze?

Szeretem a jazzt. Ugyan öt évvel ezelőtt, 2011 telén nyitotta meg nálunk kapuit a Jásdi Borterasz, ahol havonta tartunk kamarazenei koncertet, mégsem rangsorolnám a komolyzenét és a jazzt külön. Mindkettő tökéletesen illik a borhoz. Úgy gondolom azonban, hogy a nyári borainkra a jazz a legvonzóbb választás. Pont olyan, mint amilyenek a veszprémi Rozé Rizling és Jazz fesztiválon szoktak lenni az elmúlt években. (x)

Ecoport

Gesztesi Ákos

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.